AYVALIK SOKAKLARINDAKİ TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın tarihi sokaklarından birinde, 8 Mart günü meydana gelen yangın, olası tehlike durumlarında müdahaleye engel unsurları bir kez daha hatırlattı. Sokak aralarındaki gelişigüzel parklanma, tehlike anında zamanla yarışan müdahale ekiplerine zor anlar yaşatırken, yangına müdahalede takviye su ihtiyacını giderecek hidrant sayısının arttırılması da kent için hayati önem taşıyor.

 

Değişkenlik gösterse de Ayvalık’ta ortalama her gün 2 yangın çıkıyor. Bu yangınları yıllardır Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği söndürüyor. Bugün Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı bulunan teşkilatta, Grup amiri Ahmet Yalvaç yönetiminde görev yapan 72 personel, sadece geçtiğimiz yıl 385 yangın ve 389 arama kurtarma-trafik kazasına müdahale etti.

HİDRANT PLANLAMASI VAR ANCAK ALT YAPININ ESKİ OLMASI ENGEL OLUYOR

Ayvalık’ta dar sokaklar ve bitişik nizam yapılar da yangına müdahaleyi zorlaştırıyor. Geçtiğimiz gün Zekibey Mahallesi 14. Sokakta meydana gelen yangında o güç vakalardan biriydi. Ayvalık İtfaiyesi 5 araç, 9 personelle yangına müdahale etti. Yangının hızla sokağa yayılma tehlikesini hızlı müdahale ile bertaraf etti. Tarihi kentin dar sokakları ve çile haline gelen ara sokaklardaki gelişigüzel parklanma nedeniyle olası her yangın, büyük tehlike anlamında. Park yasağı ihlalleri tehlike boyutunu arttırırken, riskli noktalara konulacak hidrantlar yangına daha hızlı müdahale demek.

Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği tarafından 2018 yılında, Perşembe Pazarı, Arabacılar meydanı, eski Kıran market yanına hidrant ve yangın dolapları konuldu. Ayvalık genelinde 130 adet hidrant var. 2018 yılında bölgeye hidrant yerleştirilirken açıklama yapan dönemin grup amiri Murat Turgut, yangın dolapları içinde 10 adet hortum olduğunu ve bir hortum uzunluğunun 20 metre olduğunu ifade etmişti. 2018 yılı sonrası kırsal mahallelerin tamamında hidrantlar konulduğu, Engürü Sitesine 2 adet hidrant yerleştirildiği, yakın zamanda da Altınova’da araç çarpması nedeniyle kırılan hidrantın yenilendiği ancak hidrantın yine araç çarpması yüzünden kırıldığı öğrenildi.

Fotoğraf: Arşiv

İtfaiye ekipleri, araçlarla çarparak kırılan hidrantları yenilemek için çaba sarf ederken kentin her sokağı ve caddesi için hidrant gereksinimi olduğu biliniyor. Ayvalık hidrant projesi için planlama yapıldığı ancak alt yapısının eski olması nedeniyle yeni hidrantlar yerleştirilememesi, tehlike anında çözüm olacak hidrantlara zarar verilerek kullanım dışı bırakılması gibi çözüm bekleyen önemli bir sorun.

SÜRÜCÜLER KAFASINA GÖRE PARK YAPIYOR ÇİLEYİ HEM VATANDAŞ HEM EKİPLER YAŞIYOR

Geçtiğimiz yıllarda daha çok yaz sezonunda yaşanan sokak aralarında parklanma sorunu, kent nüfusundaki artış nedeniyle diğer aylarda da görülüyor. Parklanmanın önlenmesi ve hızlı -küçük müdahale araçlarının itfaiye araç filosuna eklenmesi olası yangınlara karşı alınacak tedbirlerin başında geliyor. Yangınların yüzde 99’unun insan kaynaklı olduğunu ifade eden yetkililer, kentte yaşayan vatandaşların olası tehlikeleri gözardı etmemesini istiyor ve dar sokaklarda park yapılmaması konusunda uyarıyor.