“BİZ AYVALIKLI KADINLAR OLARAK ‘TOLERE’ ETMEYECEĞİZ”

Nilgün KAYA

Ayvalık Kadın İnisiyatifi, Altınova’da Birgül, Akçay’da Sibel adlı kadınların katledilmesinin öfke ve acısını yaşadıklarını belirterek, “Ayvalıklı kadınlar olarak tolere etmeyeceğimizi ilan ediyoruz” dedi.

Ayvalık ve Akçay’da aynı günde iki kadın eşleri tarafında öldürüldü. Ayvalık Kadın İnisiyatifi yaptığı açıklamada, katillerin cezalandırılması için davaların takipçisi olacaklarını kaydetti.

“ÖFKEMİZ VE ACIMIZ BÜYÜK: ALTINOVA VE AKÇAY’DA BİR GÜNDE İKİ KADIN KATLEDİLDİ”

Açıklamada, “Kadın cinayetleri hiç hız kesmeden devam ediyor! ” İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” haykırışlarımıza kulak tıkayan erkek egemen anlayış, kadınları evde, iş yerinde, sokakta katletmeye devam ediyor! Yine yüreğimiz yandı; bölgemizde bir günde iki kadın erkekler tarafından öldürüldü! Ayvalık’ın Altınova Mahallesi’nde Birgül Çınar, evinde, eşi Yıldıray Çınar tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Üç çocuk annesi Birgül’ü, uykudan uyanan küçük kızı buldu, komşular yetişti ama Birgül kurtarılamadı. Karısını katleden, küçücük kızına travma yaşatan katil koca, saklandığı yerde yakalandı. Birgül, bir okulda hizmetli olarak çalışan, 3 çocuk büyüten, komşuları tarafından sevilen bir kadındı. Birgül’ün hayatını kocası çaldı! 46 yaşındaki, üç çocuk annesi Sibel de boşandığı erkek Sezgin Zilkaya tarafından Akçay’da öldürüldü. Boşanma sonrası Sezgin Zilkaya’nın ısrarlı taciz ve tehditlerine maruz kalan Sibel, 17 Mayıs’ta Akçay Karakolu’na şikâyette bulundu, dava açıldı, yaşamına kastedileceğini düşünen Sibel, bir aylık koruma kararı aldırdı. Ancak, ne yazık ki çoğu kadın gibi, 21 Mayıs Cuma akşam saatlerinde koruma altında vurularak öldürüldü. Eski koca Sezgin Zilkaya, Sibel’i öldürdükten sonra intihar etti. Sibel’in yaşamını da boşandığı erkek çaldı! “Ya benimsin ya kara toprağın” erkek egemen anlayışıyla ölürken Sibel’i de yanında götürdü! Hem de, pandemi döneminde kadına yönelik şiddetin yüzde 32 oranında arttığının açıklandığı, Aile Bakanı Derya Yanık’ın bu oranın “tolere edilebilir düzeyde” olduğunu söylediği bir günde! Birgül ve Sibel katledildi! Biz Ayvalıklı kadınlar olarak “ TOLERE” etmeyeceğimizi ilan ediyoruz! Birgül’ün ve Sibel’in katliamının, “hoş görülebilecek sayı olarak” kayda geçmesine izin vermeyeceğiz! Birgül’ü öldüren katilin cezalandırılması için davanın takipçisi olacağız! Koruma altındaki Sibel’in katledilmesinde ihmali olanların ortaya çıkartılmasını ve cezalandırılmasını istemeye devam edeceğiz! İstanbul Sözleşmesi ısrarımızdan da geri adım atmayacağız! İstanbul Sözleşmesi Yaşatır! İstanbul Sözleşmesi Uygulansın! Tehdit altındaki kadınlara koruma verilsin, kadınların can güvenliği sağlansın!” dedi.