“YANAN YERLERİN RANT ALANINA DÖNÜŞMESİNE İZİN VERMEYİZ”

Nilgün KAYA

Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde Hakkıbey Yarımadası’nda 17 Ağustos Perşembe günü meydana gelen ve 5 hektarlık çamlık ve zeytinlik alanın küle çeviren yangının çıkış nedeni hala netlik kazanmadı. Ayvalık Kent Konseyi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilciliği yangının kimler tarafından hangi nedenle meydana geldiğinin ortaya çıkarılmasını isterken, yangın acil müdahale merkezi kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Rüzgâr nedeniyle havadan ve karadan müdahalelere rağmen güçlükle söndürülen yangının ardından Ayvalık’ta çıkış nedeni ve yangın meydana gelen alanın rant amacıyla mı kullanılacağı yönünde tartışmalar başladı. Yangının, Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın evinin bulunduğu arazideki trafodan kaynaklandığı iddiaları ortaya atılırken, Ayvalık Belediye Başkan yardımcısı Gökay Bacan yangının bir sigara izmaritinden çıktığı ihtimali üzerinde durulduğunu açıklamıştı.

“YANAN ALANIN YENİDEN AĞAÇLANDIRILMASI İÇİN GÖREVE HAZIRIZ”

Yangın sonrası tartışmalar sürerken Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen’den açıklama geldi. Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Bizler Ayvalık Kent Konseyi olarak bir tek ağacın bile yaşamasını savunurken hangi nedenle çıktığı ve kimlerin sebep olduğu bilinmeyen yangının öncelikle nedenlerinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Ayvalık Belediye başkanımız, Balıkesir Orman bölge müdürlüğü, Milli Parklar il müdürlüğü ile ve hatta Orman Genel Müdürlüğü ile irtibata geçerek yaklaşık 30 dönümlük yanan alanın yeniden ağaçlandırılması için Kent Konseyi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bildirdik. Türkiye’nin en büyük tabiat parkının olduğu Ayvalık’ta yetersiz olan yangın gözetleme kuleleri sayısının arttırılması ve insansız gözetleme kulesi kurulması üzerine de dikkat çekmek istiyoruz. Ayrıca Ayvalık’ta belirlenecek uygun bir alanda acil yangın müdahale merkezi oluşturulmasını istiyoruz. Orman yangınlarına müdahalenin ilk 15 dakika içinde yapılması gerektiğini biliyoruz. Bundan sonra gerekenlerin yapılması için biz Kent konseyi olarak çaba sarf edeceğiz. Örneğin en yakın Burhaniye’de bulunan Orman İşletme ve Milli Parklar Şefliğinin Ayvalık’ta olmasının müdahalede fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Yanan yerlerin herhangi bir rant alanına dönüştürülmesinin 2009 revizyon planı Danıştay’dan geri döndüğünden zaten mümkün olmadığını biliyoruz. Buna asla izin vermeyiz. Önümüzdeki günlerde yanan alanın bir an önce ağaçlandırması çalışmalarına geçilmesi çabasında olacağız” dedi.

“DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLARI ŞEFLİĞİ AYVALIK’TA OLMALI”

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, “2009 yılı revizyon planının Danıştay tarafından reddedilmesi tabiat parkında bina yapılmasını engellemektedir. Cuma günü Orman Genel Müdürlüğünden bir şube Müdürü ile görüşüp, Ayvalık halkının hassasiyetini dile getirerek,  Orman bakanlığımızın uhdesinde Ayvalık Kent Konseyi ile işbirliğinde bir kampanya yapmak için bizleri yönlendirmelerini talep ettim. Ayvalık’ta biri faal diğeri faal olmayan yangın gözetleme kuleleri olduğunu, Orman İşletme Şefliğinin Burhaniye’den ikiz görevle yürütüldüğü, Türkiye’nin en büyük tabiat parkının Ayvalık’ta olduğunu ancak şefliğinin Burhaniye’de olduğunu belirtirken bir diğer talebim; Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nin Ayvalık temsilcisi olarak insansız yangın gözetleme kulelerinin Ayvalık’ta da yapılması yönünde oldu. Ayvalık’ta yangın acil müdahale merkezi kurulması gerektiğini düşünüyorum. Yer olarak Türk Hava Kurumunun kullandığı pist kullanılabilir ama şu bir gerçektir ki Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği Ayvalık’ta olmalıdır. Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Ayvalık Temsilciliği olarak konuyla ilgili proje dosyası önümüzdeki hafta son düzeltmeleri yapılıp Orman Bakanlığı’na sunulacaktır.  Gerek Ayvalık Kent Konseyi gerek konsey bünyesindeki çevre komisyonu gerekse Ayvalık Çevre Derneği ile çevre çalışmalarımız uyum içinde yapılmakta. Ayvalık menfaatinin önde olduğu işbirliği içindeyiz. Diğer çevre dernek ve STK.larla da uyum içinde olabileceğimizi belirtmek isterim.Önemli olan Ayvalık’ın menfaatidir” dedi.