AYVALIK’TA KÖPEKBALIĞI YUMURTASINDAN GÖKTAŞINA FARKLI BİR MÜZE

Nilgün KAYA

Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Sercan Ünlü’nün doğaya olan sevgisi ve merakı Ayvalık’a bir doğa müzesi kazandırdı. Türkiye denizleri ve okyanuslardan topladığı deniz canlıları, maden örnekleri ve doğal oluşumları ‘amatör bir çalışma’ dediği doğa müzesinde toplayan Öğretmen Ünlü, resmiyet kazanmasını hayal ettiği müzedeki çeşitliliğin halkın desteği ile artacağına inandığını ifade etti.

Öğretmen Sercan Ünlü, bölgenin ilk doğa müzesini Ayvalık’ta resmiyet kazanmasa da hayata geçirmiş oldu. Çocukluğunda anne babasıyla birlikte Türkiye’nin farklı bölgelerine yaptığı geziler sırasında doğa hakkında merakı uyanan Sercan Ünlü, uzun yıllar içerisinde doğadan topladığı farklı materyallerden oluşan koleksiyonunu başta öğrenciler olmak üzere Ayvalık’ta yaşayanların ve ilçeye gelen ziyaretçilerin hizmetine sundu.

600’DEN FAZLA MATERYAL HAKKINDA 3 BİN 500 ÖĞRENCİ BİLGİ EDİNDİ

Koleksiyonu oluştururken hiçbir canlıyı yaşadığı ortamdan koparmadığını, yaşam özelliğini kaybetmiş olanları topladığını vurgulayan Sercan Ünlü, ‘ Doğa sadece insanların kaynaklarını karşılayan bir kaynak değildir. Aynı zamanda bir tasarım, bir estetik, en mükemmel güzelliktir. Birlikten doğan bir ritim vardır içinde.’ mesajını vererek, “Hem kara hem deniz canlılarından oluşan bu koleksiyonumuzu zenginleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu koleksiyon benim çocukluğumdan beri evde biriktirdiğim malzemelerden oluşuyordu. Bunları öğrencilerimizle, Ayvalık’a ziyarete gelen misafirlerimiz ve Ayvalık halkıyla paylaşmak istedik. Onun için böyle bir girişimde bulunduk. 3 bin, 3 bin 500 civarında öğrencimizi ağırladık. Pandemi sonrasında da ağırlamaya hazırız. Burada 600’den fazla koleksiyon ürünü görebilirsiniz. Bazı canlılar var ki benim de hayatımda bir kere görebileceğim canlılar. Görmeden gitmeyin diyeceğim bir kaç örnek sayacak olursam; köpek balığı yumurtamızı, göktaşı örneği, çeşitli okyanus ve denizlere ait deniz yıldızları, deniz kestaneleri örnekleri, ülkemize ait 60’tan fazla maden çeşidi ve endemik bitkilerimizi görmenizi isterim.” dedi.

 ÖĞRETMENDEN AYVALIK’A DOĞA MÜZESİ HEDİYESİ

Kendisini bu alanda geliştirebilmek adına Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Müzecilik alanında yüksek lisans eğitimine başlayan Ünlü, “Gelecekte gerçek müzeye dönüştürmeyi hayal ettiğimiz yerin temini ve hazırlanmasında her türlü desteği veren İlçe Milli Eğitim Müdürlümüze ve vitrinler için Halk Eğitim Merkezine teşekkür ediyorum.” Dedi.

BİLİMSEL VE TEKNİK BİLGİ DE VERİLİYOR
Doğa sergisinde; doğal oluşumlar, denizlerimizde ve okyanuslarda yaşayan canlı örnekleri, madenler vb. ürünlerin bilimsel açıklamaları ile birlikte sergileniyor. Balıkesir Üniversitesi, Maden Tetkik Arama Kurumunun da destek verdiği müzede, Balıkesir Üniversitesi Altınoluk Meslek Yüksek Okulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Herbaryumundan alınan bitki örnekleri de yer alıyor.

DENİZ CANLILARI, MADEN VE BİTKİ ÖRNEKLERİ 

Öğretmen Ünlü’nün hobisinin öğretici ve merak uyandırıcı bir çalışmaya dönüştüğü müzede, ülkemizde bulunan 50’den fazla maden örneği, okyanus ve denizlerimizden farklı deniz kabukları mercan çeşitleri, endemik bitki fotoğraflarının yanı sıra bir de köpek balığı yumurtası bulunuyor. Eski Kız Meslek Lisesi binasının bir odasında oluşturulan ve daha sonra Tarihi Gazi Okulunun kapanmasıyla Ayvalık İlçe Milli Eğitim Tasarım Beceri Atölyeleri Merkezine dönüştürülen tarihi bina içinde bulunan müze ziyaretçilerini bekliyor.