BALIKESİR, ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER ARASINDA

Nilgün KAYA

Kabine Toplantısı kararları Kabine Toplantısı sonuçları ile netlik kazandı. Kademeli normalleşme ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik toplantı sonrası açıklamalarla bulundu. Toplantıda düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak dört kategoriye ayrılan illerdeki risk durumuna göre lokantaların açılmasından yüz yüze eğitime, hafta sonu yasaklarından hafta içi kısıtlama saatlerine kadar kademeli normalleşme kararları alındı. Balıkesir, çok yüksek riskli iller arasında yer aldı.

Sokağa çıkma kısıtlamasına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.” dedi. İşte, kademeli normalleşme takviminde alınan kararlar.

Yeni kontrollü normalleşme sürecine göre, restoranlar düşük riskli, orta riskli ve yüksek riskli illerde 07.00-19.00 arası yüzde 50 kapasite ile çalışabilecek. Çok yüksek riskli illerde ise kapalı kalacak. Tedbirlerin sıkılaştırması veya gevşetilmesi kararı iyileşme ve kötüleşme durumuna gire verilecek.

Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı gruptaki vatandaşlarla ilgili düzenleme düşük ve orta riskli illerde kaldırılırken yüksek ve çok yüksek illerde ise sokağa çıkma süresi arttırılacak.

Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerde 100 kişi, yüksek ve çok yüksek riskli illerde 50 kişiyi geçmemek ve bir saati aşmamak üzere yapılabilecek.

Sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve kooperatiflerin genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde 300 kişiyi geçmemek kaydıyla yapılabilecek.

Kamunun calisma saatleri tüm Türkiye’de normale dönecek.

Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda 8’nci ve 12’nci sınıflarda eğitim ve öğretime açılacak. Düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitime öğretime başlanacaktır.