‘ÇÖPLÜĞÜN ALTIN ÇOCUKLARI’İÇİN HAREKETE GEÇTİLER

Nilgün  KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi eski çöplük alanında, yaklaşık 100 köpek yaşam mücadelesi veriyor. ‘Çöplüğün altın çocukları’ dedikleri ve çok sayıda yavrunun da bulunduğu canları kurtarmak üzere harekete geçen bir grup vatandaş, alan koşullarının iyileştirilmesi, kısırlaştırma, beslenme ve sahiplenme konusunda Ayvalık’ta yaşayanların desteğini istiyor.

Sokakta yaşayan köpekler, Ayvalık’ın kronik sorunlarından biri. Kimi yazlıkçının terk ettiği, çevre belediyelerden kamyonla getirilip bırakıldığı konuşulan köpeklerin yaşam mücadelesi verdiği noktalardan biri de, Altınova Mahallesinin eski çöp deponi alanı. Ayvalık Belediye ekiplerince düzeltilmesi, kullanımı konusunda soru işaretlerine neden olan çöp yığınları, hala çevre ve görüntü kirliliği yaratırken alandaki köpek sayısının 100’ü aştığı öğrenildi.

KADERİNE TERK EDİLEN CANLAR İÇİN HAREKETE GEÇTİLER

Açlık, susuzluk, hastalık ve soğukla baş ederek hayatta kalmaya çalışan, aralarında çok sayıda yavrunun olduğu köpekler için harekete geçen Umut Şen ve Aylin Gençel, Raşit Caner Kol, Erdinç Evren ve Sinan Çalğın’ın da aralarında bulunduğu arkadaşlarının katılımıyla bir çalışma başlattı.

MAHMURE MERAL ÇOK EMEK SARFEDİYOR, MİNNET DUYUYORUZ”

Yıllardır köpeklerin beslenmesi için büyük uğraş veren Mahmure Meral’in, bu uzun soluklu bakımı sürdürdüğünü ancak bölgedeki köpek sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan ekip, alan koşullarının iyileştirilmesi, beslemeye devam edilirken kısırlaştırmaya hız verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, köpeklerin sahiplendirilmesi için uğraş veriyor.

BELEDİYENİN ÇALIŞMALARININ YETERSİZ KALDIĞINI GÖRÜYOR, KAMUOYU YARATMAK İSTİYORUZ”

Çöplüğün Altın çocukları’ adlı bir topluluk oluşturan ekip; ‘Bu topluluğu oluşturmamızın amacı: Ayvalık’ın Altınova mahallesinde bulunan eski çöp alanına bırakılmış yüze yakın köpeğin koşullarının iyileştirilmesi ve alanın çöplerden temizlenerek köpeklerin sağlıklı koşullarda yaşamlarını sürdürebilecekleri bir alan oluşturulmasıdır. Tüm bu çalışmaların hayvanlara zarar verilmeden insani yöntemlerle yapılması önemlidir. Köpeklerin sayısı fazla ve alan geniş olduğundan belediyenin çalışmalarının yetersiz kaldığını görüyor ve durumu tersine çevirmeye yönelik geniş bir kamuoyu yaratmayı amaçlıyoruz. Herhangi bir kurumu, yerel halkı yahut alandaki köpeklerin bakımını üstlenmiş az sayıda hayvansever vatandaşımızı zan altında bırakmak gibi bir amacımız yoktur. Herkesin bu durumdan sorumlu olduğunu hatırlatarak gerekli birimleri göreve çağırıyoruz! Kamuoyunu bilgilendirerek destek ve farkındalık yaratmak istiyoruz.”

“GELECEĞE YÖNELİK UYGULANABİLİR VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MODEL OLUŞTURULMASI GEREK”

Ülkenin pek çok yerinde benzer durumların mevcut olduğunu ifade eden ekip, “Biz görmezden geldikçe, olaylar büyüyor, çözümsüz bir hal alıyor ve istemediğimiz sonuçlar doğuruyor. Bu alanın iyileştirilmesine yönelik hedeflediklerimiz şunlardır: Alanın çöplerden temizlenerek köpekler için korumalı (mümkünse tellerle çevrili ve içerisinde farklı bölmeler barındıran) ve kontrol altına alınmış bir yaşam alanı oluşturulması, anne ve yavruların diğer köpeklerden korunarak farklı bölmelere alınmaları, ilk ayını doldurmuş yavruların sahiplendirilmeye çalışılması, kısırlaştırma işlemlerinin hızlanarak köpek nüfusunun artmasının önlenmesi, mümkünse farklı birkaç alan kullanılarak mevcut köpek sayısının bölünmeye çalışılması, geleceğe yönelik uygulanabilir ve sürdürülebilir bir model oluşturulması, Barınakların olumsuz ve yetersiz koşullarını bildiğimizden kısırlaştırma işlemleri dışında hayvanların barınaklara alınmamasıdır! barınakların koşullarının iyileştirilmesi konusunda ısrarcıyız! Yaşamakta olduğumuz bu eşsiz coğrafyaya yakışır bir düzenleme istiyoruz. Bu alandaki içler acısı durum, kaynaklarımız ve desteğimiz arttıkça düzelecek ve benzer durumlar için örnek teşkil edecektir.” dedi.

“BURAYA FARKLI BİR SİSTEM OTURTMAMIZ LAZIM”

Altınova İskele mevkiinde yaşadıklarını belirten Aylin Gençel, “Eski çöp alanında sayısı çok fazla olan bir köpek nüfusu ile karşılaştık. Mahmure hanım senelerdir tek başına bu köpeklerin bakımını üstlenmiş. Belediye burada kendisine çok fazla destek olmamış anladığımız kadarıyla. Beslemek bir anlamda hayvanların hayatını idame ettirmesini sağlıyor ama sorunu besleme ile çözemiyoruz. Biz de bunu görünce farkı olarak ne yapabiliriz diye düşündük. Gördüğümüz farklı modeller var. Buraya farklı bir sistem oturtmamız gerekiyor. Barınakların kapasiteleri belli ve hayvanların bizim insani olarak adlandırabileceğimiz koşullarda yaşamadığını biliyor ve bu nedenle barınaklara gitmelerini istemiyoruz. Barınakların koşullarının da iyileştirilmesi gerekli. Burada çözüm ne olabilir diye düşündüğümüzde köpek sayısını kontrol altına almamız gerekli. Kısırlaştırma işlemlerinin sıklaştırılması lazım. Bu alan geniş bir alan ve iç taraflarda ulaşamadığımız köpekler var. Böyle bir proje hazırladık. Ülkemizin her yerinde bu sorun var. Hayvanlar çok kötü koşullarda yaşamaya çalışıyor ve bir kısım hayvansever beslemeye, hastalanınca iyileştirmeye çalışıyorlar ama kontrol altına alınamıyor. Sayı düşmüyor. Buna çözüm bulmamız lazım. Hayvanların yaşama hakkı var. düzgün, güzel koşullarda. Bölge insanının böyle bir problemin varlığını öğrenip ‘Ne yapabiliriz’ açısından bu konuya yaklaşmasını istiyoruz” dedi.

“YILLARDIR ÇÖZÜLMEYEN BU SORUNUN ARTIK ÇÖZÜMLENMESİNİ İSTİYORUZ”

Bölgedeki durumun vahim olduğunu kaydeden Umut Şen, “Yıllardır çözülmeyen bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Bazı kurumların burasıyla alakalı ihmalkar davrandığını düşünüyoruz. 100 e yakın köpek var 2 kulübe konulmuş. Köpeklerin kulaklarına bakıyoruz. Küpe yok, kısırlaştırılmamış. Yapılan yardım çalışmaları, getirilen mamalar bir grup gönüllü tarafınan dağıtılıyor ama onlar da artık yetememeye başladı. En nihayetinde istediğimiz şey, buradaki yavrular sahiplendirilsin. Burada ıslah çalışması yapılsın. Uyuz olanlar, yaralı olanların derhal tedavi edilip, kısırlaştırılmasını istiyoruz.” dedi.

“ACİL YARDIM TALEP EDİYORUZ”

Gönüllülerden Raşit Caner Kol, “ Yıllardır bu görüntüye maruz kalıyoruz. Bu dostlarımız maalesef çok zor durumda ve ölüme mahkum edildiği bir süreç yaşanıyor. Biz kendi çabamızla yetmeye çalışıyoruz ama biz de yetersiz kalıyoruz. Acil şekilde yetkililerden yardım talep ediyoruz” dedi.