MÜBADİL TORUNLARINA 98. YIL HATIRASI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta yaşayan üçüncü kuşak mübadiller, Büyük göçün (Mübadele) 98. yıldönümünü denize çelenk ve karanfiller bırakarak andı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın desteğiyle mübadelenin anısına, Ayvalık’ta yaşayan 250 mübadile, içinde kahve fincanları, Girit leblebi ve peksimetinin bulunduğu hatıra çantası dağıtıldı.

Ayvalık’ta yaşayan mübadil torunları, Yunan ve Türk halklarının mübadelesine ilişkin protokol imzalanmasının 98. yıldönümü nedeniyle bir anma etkinliği düzenledi. 2 Şubat Salı günü Cunda Adası’nda bir araya gelen mübadil torunları denize çelenk ve kırmızı karanfiller bulunarak 98 yıllık hasreti, acıları ve anıları gündeme getirdi. Dört günlük etkinlik kapsamında, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın, ‘Acılarınıza ve anılarınıza ortak olmak istiyorum’ diyerek gönderdiği içinde iki adet kahve fincanı, Türk Bayrağı, Girit Leblebisi ve peksimeti ile mektubun bulunduğu çantaları hatıra olarak 250 mübadile dağıtmaya başladı.

AYVALIK’IN MÜBADELENİN BAŞ ŞEHRİ OLMASI EN BÜYÜK HAYALİMİZ”

Etkinliği, mübadil torunları Cenap Kazaz ve Hakan Dinç ile birlikte düzenleyen Neşe Albayrak, “ Mübadelenin 98. yıl dönümü için bir etkinliğimiz oldu. Daha önce Ayvalık’ta çalışmalar oldu ama bu boyutta bir etkinlik yapılmamıştı. Bu bizim için, 3 kuşak adına üzücüydü. Atalarımızın çok daha geniş çerçevede anılmasını istiyorduk. Ayvalık, mübadele için çok önemli bir bölge. Ayvalık’ın mübadele baş şehri olması en büyük hayallerimizden bir tanesi. Biz üç mübadil, sohbetlerimiz sırasında hep bunlardan bahsederiz. Böyle bir projede tesadüfen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Yahya bey ile tanışıp bu konuyu aktardık. Kendisi de Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a aktardı. O da bu konuda bize çok büyük destek verdi. ‘Ben sizin hatıralarınızda,  hikayelerinizde birlikte olmak istiyorum” dedi. Çok daha büyük çaplı düşünüyorduk ama pandemi maalesef engel oldu. Etkinliğin ilk gününde, biliyorsunuz Girit ve Midilli adasından gelenler, oldukça acılarla geldi. Çok ansızın oldu. Bir anlaşma sonucunda büyüklerimiz ada vatandan ana vatana geldiler. Bu süreç içerisinde çok büyük acılar yaşanmış. Biz bunları büyüklerimizden her zaman duyuyorduk. Gelirken denizde ölmüşlerimiz olmuş. Dün onların anısında saygı duruşunda bulunup, denize çelenk ve çiçekler atarak rahmet ve minnetle yad ettik. Büyükşehir Belediye Başkanımızın gönderdiği hediyeleri STK başkanlarımız ve esnafımıza ilettik. İkinci ve üçüncü kuşak mübadillerimizi tespit etmiştik. Onlara veriyoruz. Hem hikayelerini dinliyoruz hem anılarımızı anıyoruz. Birlik beraberliğimiz için, Ayvalık ekonomisi ve kültürel değerlerini devam ettirmek için neler yapabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

BİR KAHVENİN KIRK YIL HATIRI VARDIR, TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

2’nci kuşak mübadillerden Hikmet Zorlu, “ bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Hediye için çok teşekkür ederim. Bizlerin bir hatırının sorması bile başka birşey.” derken Nazire Tavşan, “Yücel Başkan ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Selamları, sevgileri ve anıları Neşe hanımda çok güzel bir şekilde ulaştırdı.

Mübadil ziyaretlerinin ardından Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Melih Çakırca ile görüşen Neşe Albayrak, planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Melih çakırca, “Üstümüze ne görev düşüyorsa, varız” diyerek destek verdi.

 

1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye ve Yunanistan’ın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutması Büyük Göç Mübadele olarak biliniyor.