CUNDA ADASI’NDA ÖZEL BİR ARAZİDE TARİHİ KALINTIYA RASTLANDI

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Cunda Adası’nda özel arazide tarihi kalıntılar tespit edilmesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izinle Balıkesir Kuvayı Milliye Müzesi tarafından kazı çalışması başlatıldı.

Cunda Adası Namık Kemal Mahallesi’nde Yayla Grup sahibi Yavuz Yayla’ya ait 28 dönüm arazide, temizleme ve peyzaj çalışmaları sırasında, 12 metre derinlikte tarihi kalıntı olabileceği değerlendirilen bazı malzemelere rastlandı. Yavuz Yayla’nın Balıkesir Valiliğine yaptığı başvuru sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla Balıkesir Kuvayı Milliye Müze Müdürlüğü tarafından söz konusu yerde kurtarma kazısı başlatıldı.

Valiliğin koordinasyonunda kültür varlıkları mevzuatına uygun olarak yürütülen, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan ile İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili İlkay Ağaç kontrolündeki kazı çalışması 31 Ocak Pazar günü sabah saatlerinde başladı. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ve Ayvalık İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı kazı çalışması, özel arazinin yanındaki zeytinlik alanda gün boyunca devam etti.