DÜNYANIN EN UZUN 2. KANYONUNDA ÇEVRE FELAKETİ

Nilgün KAYA

Dünyanın en uzun 2’nci kanyonu olarak kabul edilen Uşak ilindeki Ulubey Kanyonu lağım kokuyor. Kanyon içinden geçen Banaz çayındaki kirlilik ve koku nedeniyle kanyon içinde yürümek bile zorlaşırken, kanyonda çaydaki kirliliğin yanı sıra bulunduğu ilçenin çöplerinin depolandığı alan olarak kullanılması nedeniyle çevre felaketi yaşanıyor.

ABD’nin Arizona Eyaletinde bulunan Grand Canyon (Büyük Kanyon) dan sonra dünyanın en uzun ikinci kanyonu olma özelliğine sahip, doğa harikası Uşak Ulubey kanyonunda kirlilik tehdidi altında.

ÇAYDAKİ KOKU NEDENİYLE KANYONDA 1 DAKİKA BİLE YÜRÜNEMİYOR

Ulubey çayı ve Banaz çayı boyunca devam eden, 50-100 metre arasında değişen genişliği, 77 km’lik uzunluğu ve 170 metreye ulaşan derinliği ile Türkiye’nin önemli doğal alanlarından biri olan ve turistik özellik taşıyan kanyonda, içinden geçen çaydaki kirlilik ve koku nedeniyle 1 dakika bile yürümek mümkün değil.

TURİZME AÇILDI AMA KİRLİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLMEDİ

Belediyenin düzenlemesiyle birlikte 2015 yılında turizme açılan kanyonda dayanılmayacak dereceki koku ve kirliliğin yanı sıra çevre belediyelerin çöp depolama alanı olarak kullanılması da tepki çekiyor.

Sal sporları, yamaç paraşütü, balonla gezinti, kaya tırmanışı ve kamp için ideal olan kanyonda kirlilik nedeniyle bu sporların büyük bölümü gerçekleştirilemiyor.

ÇEVRE İLÇENİN ÇÖPLERİ DEPOLANIYOR

Manzaranın nefes kesiciliği kurulan cam terastan izlenirken yerli ve yabancı turistler, kanyonda gezinti yapmakta kirlilik nedeniyle zorlanıyor. Kanyonun bir bölümüne çevre ilçenin çöpleri depolanıyor. Kanyon önüne geçilmeyen bu kirlilik ile büyük oranda tahrip olurken turizm potansiyeli özelliğini de gün geçtikçe kaybediyor.

Bünyesinde başta antik dönem olmak üzere Selçuklu ve Osmanlı’dan birçok yapıyı barındıran kanyon, doğal güzelliği ile olduğu kadar tarihi ve kültürel değerleri nedeniyle de görülmeyi hak ediyor. Kanyonun 2015 yılından bu yana 600 bin yerli ve yabancı turisti ağırladığı biliniyor. Kanyondaki akarsuların kirliliği, yıllardır çevre örgütleri ve vatandaşlar tarafından protesto ediliyor. Protestolarda, Uşak Karma Deri Organize Sanayi Bölgesi atıklarının hiç bir işleme tutulmadan Dokuzsele Deresi’ne bırakıldığı, Uşak Belediyesinin yetersiz ve niteliksiz kanalizasyon arıtması nedeniyle derelerin kirlendiği, mermer ocakları ve hayvan işletmelerinin atıklarını derelere bıraktığına dikkat çekiliyor.