” İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ UYGULA, 6284 SAYILI YASANIN GEREKLERİNİ YERİNE GETİR”

Nilgün KAYA

25 Kasım Kadına Şiddetle mücadele gününde Cumhuriyet Meydanında açıklama yapan Ayvalık 25 Kasım Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmasını ve 6284 sayılı yasanın gereklerinin yerine getirilmesini talep etti.

Platform tarafından yapılan açıklamada, “Bugün; haklarımıza, hayatlarımıza, birbirimize sahip çıktığımızı bir kez daha haykırmak için toplandık.Bugün; dünyanın dört bir yanındayız; Latin Amerika’dan Tunus’a, Polonya’dan Suriye’ye, Rusya’dan Irak’a, Hindistan’dan Türkiye’ye, büyük bedeller ödeyerek haklarımız, hayatlarımız, kazanımlarımız ve birbirimiz için mücadele ediyoruz. Mirabel kardeşlerin yükselttiği mücadeleyi örüyor, eşit ve özgür bir yaşam için sesimiz yükseltiyoruz.”

“YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI”
“1960 yılının 25 Kasım’ında, Dominik Cumhuriyeti’nde Mirabel Kardeşlere önce tecavüz ettiler, sonra da döverek, hunharca öldürdüler. Faşist diktatörün adamları, üç genç kadını haklarını istedikleri için öldürdü. Mirabel Kardeşlerin bedenlerini yok ettiler ama mücadelelerini yok edemediler. Bugün, dünyanın dört bir yanında milyonlarca kadın “Haklarımızdan da Hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz” diye haykırıyor! Sevgili kadınlar erkek şiddeti katlanarak devam ediyor. Kadınlar katlediliyor. Bu yıl Türkiye’de 269 kadın erkekler tarafından öldürüldü.152 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Bir haftada 28 kadın katledildi. Öldürenler, kocalar, eski kocalar ya da sevgililer. Üstelik bu sayılar devletin kayıtlarında yer alanlar. Ya devletin, kör, sağır dilsiz oldukları? Ama biz susmayacağız. Ölen kadınların gözü, kulağı ve sesi olup haykırmaya devam edeceğiz. Tüm dünyada ve Türkiye’de COVİD-19 salgını nedeniyle eve kapanma dahil hayatı altüst eden ciddi bir krizin içinde yaşıyoruz. Kadınlar bu krizin de en yüksek bedel ödeyenleri arasında: Kadın yoksulluğu, kronik kadın işsizliği ve hayatın her alanında artan kadına karşı şiddet… Her gün en az 3 kadının öldürüldüğü, kadın cinayetlerinin cinskırım boyutuna vardığı ülkemizde, 2021 bütçesi tartışılıyor ama “kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik” herhangi bir iktidar politikası ve buna ayrılmış bir bütçe yok. Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz: Kadına karşı sistematik şiddet eziyettir, işkencedir. Seyretmeyin, görevinizi yapın! Biz kadınlar her gün şiddete maruz kalıyor, istismara uğruyor, tecavüz ediliyor, öldürülüyoruz. Şiddeti yaratanlar, tecavüz edenler, katiller serbest bırakılıyor ya da ceza indirimleriyle neredeyse teşvik ediliyor. Erkek egemen zihniyet öldürenleri değil, ölen kadınların yaşam tarzlarını yargılıyor, erkekleri cesaretleniyor.  Bu ayrımcı politikalar şiddeti azaltmıyor, tersine destekliyor, erkekler öldürmeye devam ediyor. Yasalar uygulanmadığı için kadınlar polise, jandarmaya, savcıya gitmeye çekiniyor. Mahkemeye çıkıp erkek egemen sistem tarafından toplum önünde teşhir edilmekten korkuyor.”

“AYVALIK’ TA ŞİDDET KORKUTUCU BOYUTA ULAŞTI”
“Sevgili kadınlar, şiddet Ayvalık’ta da korkutucu boyutlara ulaştı, kapımıza dayandı. Ayvalık’ta son 9 ayda 258 kadın, engelli, yaşlı ve çocuk aile içi şiddete maruz kaldı. Ayvalık Kaymakamlığı Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü verilerine göre şiddet mağdurlarının sadece yüzde 3 ‘ü kolluk kuvvetlerine başvurdu. Bu şiddet, devletin kayıtlarına geçen, ya kayıt dışı olanlar ! Türkiye’de, Ayvalık’ta kadınlar, çocuklar pandemi koşullarında sadece hastalıkla, yoksullukla mücadele etmiyor, ev içini cehenneme çeviren şiddetle de baş etmeye çalışıyor. Cezasızlık uygulandığı sürece, şiddet artarak devam edecek. Bizler yeni yasa, yeni kanun istemiyoruz. Kadınların, çocukların can güvenliğinin teminatı olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını, 6284 sayılı yasanın gereklerinin hayata geçirilmesini istiyoruz. Korkudanve şiddetten uzak, güvenli bir hayat tüm kadınların hakkıdır. Kadına karşı şiddeti önlemek için ceza kanunlarını uygulamak yetmez. Kapsamlı ve bütüncül politikalar uygulamak gerekir. Bu nedenle tüm yetkilileri bu konudaki en kapsamlı yasal dayanak olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için Avrupa Konseyi’nin belirlediği ve EŞİK olarak Türkiye’ye uyarladığımız 12 adımı hayata geçirmeye davet ediyoruz.

Kadına karşı şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için 12 adım:
1. Ayrımcılık ve şiddeti kınayın, suç olduğunu açıklayın
2. Şiddeti önlemek için tedbir alın
3. Şiddete karşı destek mekanizmaları oluşturun
4. Risk altındakileri koruyun
5. Yasaları uygulayın
6. Polis, savcılık hizmetleri ve yargının etkinliğini artırın
7. Adli işlemlerde mağdurları destekleyin ve koruyun
8. Kapsamlı ve eşgüdümlü politikalar tasarlayın
9. Sığınmacılar konusunda özenli davranın
10. Çocukların özel ihtiyaçlarını karşılayın
11. STK’ları destekleyin
12. Şiddet verilerini toplayın, araştırmaları destekleyin

Bizler kadınların birlikte güçlü olduğuna inanıyoruz. Kadınların ve kız çocuklarının canlarına kasteden, geleceklerini karartan şiddet ve uygulamaları durdurabilmek için bütün kadınları bir arada, yan yana durarak; hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz! Bu 25 Kasım’da bir kere daha sesimizi yükseltiyoruz. Hayatlarımızın, haklarımızın, kazanımlarımızın güvencesi biziz, biz buradayız!
SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ, İTAAT ETMİYORUZ!
BİRARADAYIZ, YAN YANAYIZ! YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI” denildi.