MÜBADELE EZGİ VE DANSLA ANLATILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Folklor Araştırma Derneği (AYFOLK) Ege’nin iki yakasının ortak acısı Mübadeleyi (Büyük Göç) tiyatral dans gösterisi ile yorumladı. Farklı yaş gruplarından 120 kişilik bir ekibin yer aldığı‘Kurtuluştan Mübadeleye’ adlı gösteride, dostluğun sürmesi ile ‘Savaşın ve göçün acılarını anlamak için bir insan ömür yetmeyebilir’ mesajı da verildi.

Ayvalık Amfi Tiyatroda 30 Haziran akşamı saat 21.00’de başlayan gösteride, Rum karşılaması çocuk oyunlarından Ramazan eğlencelerine, zeybekten sirtakiye, Türk-Yunan dostluğu ve birlikte yaşam ve savaşla birlikte gelen zorunlu göçün verdiği acılar, hasret ve ayrılık temaları işlendi. Ulu Önder Atatürk’ün de canlandırıldığı, Mübadele kararı ile göç eden insanların yaşadıklarının anlatıldığı gösteri, kurgusundan müziklerine, kostümünden ekibin performansına kadar beğeni topladı.

 

120 kişinin yer aldığı ‘Kurtuluş’tan Mübadeleye’ adlı gösteri aralarında Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Altınova eski Belediye Başkanı Asım Sürer, ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi tarafından izlendi. Huriye Kara yönetimindeki gösterinin müziklerini Zeynel Demir, kostümlerini Özcan Urtekin hazırlarken, gösterinin teknik ekibinde Gülçin Bilkay, Meltem Nemli, Ayşe Kemer, Cansu Sümer, Erkan Durukan, Mustafa Çavuş Metin Bilkay, Hasan Çetin, Sadi Mastar ve Yasemin Mercan yer aldı.