ÇYDD AYVALIK ŞUBESİ 25.YILINI KUTLUYOR

Nilgün KAYA

Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak amacıyla 1989 yılından bu yana faaliyet gösteren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin Ayvalık Şubesi 25’nci yılını kutluyor.

Gülden Belge başkanlığındaki ÇYDD Ayvalık Şubesi, 25’nci yılın ilk kutlamasını, ÇYDD Ayvalık Şubesi’nin ilk başkanı Dr. Nimet Tan’ı ziyaret ederek yaptı. Şube Başkanı Gülden Belge’ye bu ziyaretinde yönetim kurulunun yanı sıra şubenin kurulmasına öncülük eden emekli resim Öğretmeni Saliha Servetoğlu, kurucu başkan bilgisayar mühendisi Ayşe Sevin Kırıkoğlu, kurucu üye Ayfer Uğurer, şubenin ikinci başkanı emekli öğretmen Lütfiye Seçer, üçüncü başkanı emekli öğretmen Nuray Özer eşlik etti.

EFSANE BAŞKANIMIZ TÜRKAN SAYLAN’IN DEDİĞİ GİBİ, ‘SORUNUN DEĞİL ÇÖZÜMÜN ĞARÇASI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Şubenin ilk başkanı Dr. Nimet Tan’a teşekkür plaketi verilen ve 25’nci yıl anısına pasta kesilen kutlamanın pandemi nedeniyle geniş katılımlı olmadığını, daha küçük gruplarla kutlamanın devam edeceğini belirten Şube Başkanı Gülden Belge, “25. Yılımızı daha büyük etkinliklerle kutlama programımız vardı ama Covid-19 salgını nedeniyle geniş katılımlı bir etkinlik yapma olanağımız olamadı. Yönetim kurulu üyelerimizle programımızı daha küçük katılımlı gruplara ayırarak yapma kararı aldık. Bu çerçevede ilk kutlamamızı, ilk Şube Başkanımız Dr. Nimet Tan’ı evinde ziyaret ederek yaptık. Şubemiz; Saliha Servetoğlu’nun, toplumsal sorunları olan bir ülkede öğretmen olmanın verdiği sorumlulukla, kadın sorunlarına dikkat çekmeye çalışması, bu konuda bilgilendirici toplantılar yapması ve kendisi gibi düşünen kadınlarla bir araya gelip kadın sorunlarına çözüm aramaya çalışması ve yollarının ÇYDD’nin efsane başkanı Prof. Dr.Türkan Saylan ile kesişmesi, düşüncelerinin karşılıklı olarak örtüşmesi sonucunda 18 Nisan 1995 yılında kuruldu. Şubemizde; ilk günden bugüne kadar Kaymakamlık ve Genel Merkez onaylı pek çok proje gerçekleştirildi. Ana başlıklar şöyle;

1.OKS-ÖSS Kurs projeleri ve güncellemeler

2.Toplumun gereksinimlerine yönelik beceri edindirme projesi (bahçıvanlık, zeytincilik, hasta ve yaşlı bakımı)

3.Ev kadınları ile el ele

4.Yuvalarda barınan çocukların hayata hazırlanması

5.Ana sınıfı oluşturma

6.Kadınlarla El-Ele projesi (Genel Merkez destekli)

7.Liseli Gençlerle El Ele projesi (Genel Merkez destekli)

Çamoba köyünde,tek çocuklarını trafik kazasında yitiren bir aile ile birlikte Şubemizce ana sınıfı açtık. Ayrıca ilçe genelinde 9. Türkan Saylan Çocuk Şenliği Genel Merkezimizle birlikte yapıldı. Değerli üyemiz Eser Güneç tarafından, Cumhuriyet Okulu’nda bir kütüphane donatıldı. Değerli üyemiz Kerim Erhan tarafından, Ayvalık Belediyesi 19 Mayıs Cihan Şişman Gençlik Merkezi’nde, genel başkan yardımcımız, Ayvalık sevdalısı, çok erken kaybettiğimiz Prof.Türkel Minibaş’ın adını taşıyan 6500 kitaptan oluşan Çağdaş Yaşam Türkel Minibaş Çocuk ve Gençlik Kütüphanemizi de halkımızın hizmetine sunduk. Kısaca sadece şube olarak proje üretmiyor, fedakar üyelerimiz tarafından da gereksinimleri karşılamaya çalışıyoruz. Efsane başkanımız Türkan Saylan’ın da dediği gibi,” sorunun değil çözümün parçası olmaya “çalışıyoruz. 23 Üye ile çalışmalarına başlayan üye sayısı bugün 198 üyeye erişti. 4 Üniversite öğrencisiyle başlayan burslarımız bugün 1800 örenciye ulaştı,yani 1800 Ayvalık’lı üniversite ve ortaöğretim öğrencisine dokunduk. Covid-19 Salgını bize öğrencilerin pek çok sorununun olduğunu gösterdi. Şimdi bir görev daha üstleniyoruz, Genel Merkezimiz ve bağışçılarımızın desteği ile bilgisayarı olmayan öğrencilerimize bilgisayar sağlamaya ve internete ulaşım sorunun gidermek için ne yapabilirizi bulmaya çalışıyoruz. Atatürk ilke ve devrimlerini ve Cumhuriyet’in kazanımlarını koruma yolunda,insan haklarına saygılı çağdaş bir yaşam ve eğitim için çözüm üretmek ve kamuoyu oluşturmak özgörevimiz doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar Şubemiz’e emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.Üyelerimizle,gönüllülerimizle,destekçilerimizle,öğrencilerimizle ve dostlarımızla biz çok büyük bir aileyiz. Bu aile içinde olmaktan gururluyuz.” dedi.