AYVALIK’TAN 9/8’LİK RESİMLER

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın gizli kalmış ve fark edilmeyen güzelliklerini kendine has üslubu ile tuvallere taşıyan Ressam Arif Buz’un 3’ncü kişisel sergisi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde açıldı. Tanıtımı, galeriye götürülen resimlerin at arabası ile sokaklarda dolaştırılarak yapıldığı ‘9/8’lik Resimler’ adlı sergide resimler beğeni toplarken zeytin çekirdekleri orkestrasından gençlerin mini müzik dinletisi dikkat çekti.

At Arabacılar Meydanı’ndan Perşembe günü sokaklarda kurulan semt pazarına kadar Ayvalık’ın özelliklerini, at arabalarından at üzerinde sünnet çocuklarının dolaştırılmasına kadar kimi yiten kimi hala uygulanan geleneksel motiflerine kent kültürünü yansıtan resimleri ile tanınan Ressam Arif Buz, bu kez kentteki Roman vatandaşları ve mesleklerini tuvallere aktardı.

Figüratif soyut tarzda resimleri ile tanınan Arif Buz’un ‘9/8’lik Resimler’ adını verdiği sergisi, 12 Ağustos günü Orhan Peker Sanat Galerisi’nde açıldı. Ayvalık’ta yaşayan sanatçı dostlarının yanı sıra Ayvalık’a gelen Ressam Yalçın Gökçebağ’da Arif Buz’u sergi açılışında yalnız bırakmadı.

Ressamlık yaşamı, yaklaşık 41 yıldır yaşadığı At Arabacıları Meydanı’nda geçen Arif Buz, Bu sergi 2 yıllık bir çalışma. Burada anlatmak istediğim Ayvalık’taki roman vatandaşların yaşam şekli ve mesleklerini öne çıkarmak istedim. 41 yıldır gözlemlediğim kitle. Bütün meslekler; ayakkabı boyacısı, hamallar, müzisyenler. 30 civarında çalışma oldu. 2 adedi 110’a 85, 23 adedi 85’e 60, 5 adedi ise 1 metreye 2 metre çalışma oldu. Benim uzun zamandır tasarladığım, bu toplumun insanlarını, emekçileri çok merak ettiğim için öne çıkardım. Bu 3’ncü kişisel sergim ama karma sergilerim fazla. Bundan sonraki planlarım konsept çalışmalar üzerine olacak. Daha önceki iki çalışmamda Ayvalık’ın sokakları ve Ayvalık’taki yabani bitkileri çalışmıştım. Şimdi bu Ayvalık’ta yaşayan insanları olduğunden benim için daha önemli. Figürlere daha çok yöneldim ” dedi.

Sergi, 26 Ağustos tarihine kadar gezilebilir.