AYVALIK’IN ESİN VERDİĞİ ÇALIŞTAYDA ÜRETİLENLER SERGİLENDİ

Nilgün KAYA

Ulusal ve uluslararası sanatçıları bir araya getiren Artclan Sanat Oluşumu, Ayvalık-Cunda’daki 4. Sanat Çalıştayını tamamladı. Ayvalık ve Cunda’dan ilham alan sanatçılar çalıştayda ürettiklerini, 12 Mayıs Cumartesi günü Orhan Peker Sanat Galerisi’nde açılan sergi ile Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sundu.

Ayvalık Ali Bey  (Cunda) Adası’nda, 6 Mayıs’ta başlayan Art Clan Ayvalık- Cunda 4. Uluslararası Sanat Çalıştayı kapsamında, Türkiye’nin yanı sıra Fransız, Lüksemburg, Amerika, Sırbistan ve Ukrayna’dan toplam 27 sanatçı Ayvalık’a geldi. Ayvalık Belediyesi ve Arçelik ana sponsorluğundaki çalıştay, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

ArtClan Çalıştay’ında bu yıl Adil Gümüşoğlu, Alev Gözonar, Assy Jans, Ayşın Özen, Cahide Erel, Eda Bahadanlı, Edouard Dullin, Elif Çatlıoğlu, Elifko, Emine Berkan, Erdal Uzunoğlu, Fikret Özcan, Gabrielle Reeves, Günseli Toker, Hakan Kürklü, Heves Berksu, İlayda Çeşmecioğlu, İldem Arabacıoğlu, Mehmet Özcan, Mevce Dilara Toprak, Milena Milosavljevic, Nathalie Bibas, Özgü Aydar, Serap Gümüşoğlu, Tuğrul Selçuk, Vera Degtiova, Yılmaz Bulut yer aldı. Sanatçılar, Yağlıboya ve akrilik resim, heykel, seramik, mozaik, duvar resmi, kaligrafi, suluboya, pastel, ipek üzerine resim, fotoğraf dallarında çalıştı ve üretilenlerden bir bölümünü Ayvalık Belediyesi koleksiyonuna bırakıldı. Çalıştayda üretilenlerin yer aldığı sergi, 12 Mayıs Cumartesi günü Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde açıldı. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ile eşi İlçe Turizm Danışma Büro Sorumlusu Yasemin Gençer, açılışta sanatçıları yalnız bırakmadı.

“AYVALIK’TA BÖYLE ETKİNLİKLERİN SÜRMESİNİ, SANATIN KÜLTÜRÜN HERŞEYE YAYILMASINI İSTİYORUZ”

Katılımın yoğun olduğu açılışta, sanatçılara verilen teşekkür belgelerini imzalayan Belediye Başkanı Rahmi Gençer,  “4 yıldır Ayvalık’a sanat aşkıyla gelip bu güzel eserleri yaparak bizlerle paylaşan sanatçılara ve destek veren firmalara teşekkür ederim. Sanat Ayvalık’a ışık tutuyor. Ayvalık’ta sanatçılara ışık tutuyor. Bu bizim için bir şans. Yurt dışı ve yurt içinden kayılan sanatçılarımızın ortak bir çalışmasıyla bu sergi salonunda gördüğünüz eserler ortaya çıktı. Fotoğraftan heykele ve resme kadar herkesin kendi tekniği ile yaptığı müthiş çalışmalar ortaya çıktı. 4. sene sonunda şunu gördük, hangi sanatçının hangi çalışmayı yaptığını tanıyabiliyoruz. Böyle bir aile oldu, aile büyüdü. Bu aile sanatseverlerle genişliyor. İnşallah beşincisi altıncısı devam etsin. Bu etkinliğin sürmesini ve sanatın kültürün her şeye yayılmasını istiyoruz” dedi. Ayvalık’ta sanat adına çok çeşitli çalışmalar yapıldığını söyleyen Başkan Gençer, “Ayvalık hakikaten bu konuda iyi. Zeytin çekirdekleri projemiz var. Fotoğraf çalışmaları tiyatro çalışmaları yapıyorlar. Müzikle ilgili çalışmalar yapıyorlar. En son iki hafta önce çocuklarımızın 47 tanesi 23 Konseri verdiler. 160 senelik bir opera salonunda. Çok güzel bir konser verdiler. Hepimizi gururlandırdılar” dedi.

“SORUNLARIMIZI PLANLI PROJELİ BİR ŞEKİLDE AŞACAĞIZ”

Ayvalık’ın alt yapı sorunlarını çözecek proje için Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yapacaklarını belirten Başkan Gençer, “Artık Sanat Ayvalık’ta her yere yayılmış vaziyette. Sizler de, sanatçılar da Ayvalık’a önder oluyorsunuz. Sokaklarımızın güzelleştirilmesi, doğru restore edilmesi ve kimlik kazandırılması adına Ayvalık’ta yıllardır yapılan sanat çalışmalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Ayvalık’ın tarihi kentinin UNESCO sürecini başlattık ilk aşamayı geçtik ve geçici listeye alındık. Amacımız endüstriyel miras zeytin ağaçlarımız ve dar sokaklardaki 2006 tespitli binamızın hepsini UNESCO’ya dahil edelim ve doğru yönetelim. Tabii sorunlarımız var. Ayvalık’ın en büyük sorunları alt sorunlar; Kanalizasyon ve su. Biz şu anda Büyükşehir ile birlikte Ayvalık’ın su, kanalizasyon ve yağmur suyu drenaj planlarını çizmeye başladık. Ayvalık’ta yer altına 50 senedir hiçbir şey yapılmamış. Boruların nereden geçtiği bile belli değil. Yaptığımız yollar çok kısa bir süre sonra patlayan sular ya da kanalizasyon nedeniyle bozuluyor. Bacalar deniz seviyesine çok yakın olduğu için kanalizasyonlarımız ufak bir yağmurla beraber bacalardan taşmaya başlıyor. Sıkıntılarımız büyük, bize yakışmıyor ama bu planlamayı yapıp 3 yıl içinde tarihi kent bölgesi ve Cunda da bu sorunu aşacağız ama planlı, projeli bir şekilde aşacağız. Bunun sözünü veriyorum. O zaman Ayvalık’ta her şey daha güzel görünecek” dedi.