BARBARA’NIN YENİ KONUK SANATÇISI, İNSANLAR ALEMİ SERİSİNDEN ÖRNEKLER SUNDU

Nilgün KAYA

Doğuş Üniversitesi öğretim görevlisi Seydi Murat Koç, Ayvalık’ın önemli sanat merkezlerinden biri olan Barbara Sanat Evi’nin yeni misafir sanatçısı oldu. Sanatçı, bugünün kentli insanındaki doğaya, kendi naturasına dönme halini ele aldığı ‘İnsanlar Alemi’ serisinin yanı sıra İstanbul’da başlayıp Ayvalık Barbara Sanat Evi’nde devam ettiği yeni serisini de, düzenlenen veda kokteylinde Ayvalık’ta yaşayan sanatçı ve vatandaşların beğenisine sundu.

Canlı, neon renkleri ve kazıma tekniğini kullandığı resimlerinin bir bölümünde, kentin kaosundan kurtulup kırsala, doğaya kaçışa dair arayışı anlatan ‘İnsanlar Alemi’ ni anlatan Seydi Murat Koç, hayvan imgelerinden seçtiği çeşitli portre görüntüleri, kentli insanın yaşamsal zevk mementolarından alınan çeşitli vücut anlarının birleştirilmesinden oluşuyor.

Titiz detaylarla minimal bir tarzda, hayvan ve insanlardan etkileyici ve fantastik bir hibrit imge oluşturan sanatçı, Sanat Evi’ne bırakmak üzere 1950’lerin sonunda Fransa’da meşhur olmuş şarkıcı Barbara’nın portresi ile İstanbul’da başlayıp 2’nci yapıtını Ayvalık’ta yaptığı seriden örnekler sundu.

“AYVALIK, SANATÇILAR İÇİN ÇEKİM MERKEZİ”

2010 yılında 70’nci Devlet Resim ve Heykel Yarışması Başarı Ödülünün de aralarında bulunduğu 18 ödüllü sanatçı, “Ayvalık kesinlikle yaşanması gereken bir yer. Çok ilham veriyor ve en büyük olayı entellektüel insanların bir araya geldiği bir yer. Sanatçılar için bir çekim merkezi olmuş. Ben burada kendimi hiç yabancı hissetmedim, buraya taşınmayı düşünmüyor değilim. Birazcık hırpalanmış bir kent vebayağı uzun bir yolu var. restore edilmesi gereken çok ev var. Ayvalık’ın bu anlamda biraz daha yolu var ama bundan sonra Ayvalık çekim merkezinin ötesine geçebilir. Bu tür merkezler çok fazla göç almaya başladıktan sonra kalabalık oluyor. Onu bir tehlikesi var ama genel olarak bakınca çok uzun süre yolumun düşeceği, etkileyici bir yer Ayvalık” dedi.