GÖKYÜZÜNE AYVALIK’TAN BAKTILAR

Nilgün KAYA

27 Mart 2020’de Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) ait Neowise teleskobu tarafından ‘C/2020 F3’ isimli keşfedilen Neowise kuyruklu yıldızı, ‘Gökyüzüne Ayvalık’tan Bak’ adlı etkinlikle, Ayvalık Cennet Tepesi’nden gözlendi.

Neowise Kuyruklu Yıldız Gözlemi-2020 İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri tarafından düzenlendi. 7. Nötron yıldızını keşfeden Sabancı Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Göğüş’ün sosyal medya üzerinden canlı olarak anlattığı gözleme çok sayıda vatandaş katıldı. Ayvalık Cennet Tepesi’nde saat 22.00’den sonra gerçekleştirilen gözlemde çıplak gözle zor da olsa seçilebilen Neowise kuyruklu yıldızının 6 bin 766 yıl sonra tekrar görüleceği belirtildi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretmen Akademisi Koordinatörü Zehra Esra Balkan, “Çok güzel bir çalışma oldu. Ayvalık’ta 12 sene öğretmen olarak görev yaptım ve birçok proje yaptık. Ayvalık’tan gökyüzünün çok güzel göründüğünü biliyoruz. Burası harikulade bir alan. İstanbul’da görevim devam ediyor bu sırada Ayvalık’a geldim ve Neowise kuyruklu yıldızı ile ilgili nasıl gözlem yapabiliriz diye düşündüm. Burada üç öğretmen arkadaşım var. Fahrettin Akgüneş, Özgür Şahin ve Devrim onlar çok emek verdiler bu etkinliğin oluşmasında. Hazırlayan ve katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.