AYVALIK YEREL İNİSİYATİFTEN SALGINA KARŞI DAYANIŞMA ÖRNEĞİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Yerel İnisiyatif, sağlık emekçileri ve tüm çalışanları covid-19 salgınına karşı korumak amacıyla harekete geçti. Salgın sürecinde dayanışmayı geliştirmek için evde bez maske ve siperlik üreten inisiyatif gönüllüleri, sadece Ayvalık değil Sındırgı, Kepsut ve Dursunbey’den gelen talepleri de karşıladı.

Yaşamak ve yaşatmak için organize olalım’ şiarıyla 22 Mart tarihinde çalışmalara başlayan Ayvalık Yerel İnisiyatif, 18 gün içinde 350 adet siperlik, 200 adet bez maskeyi Ayvalık Devlet Hastanesi, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlığı Merkezlerinin yanı sıra Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık PTT Şubesi çalışanlarına ulaştırdı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN MARKET VE KARGO ÇALIŞANLARINA KADAR GENİŞ BİR KESİME ULAŞTILAR

45 gönüllü ile malzeme temin eden, evde dikim ve üretim yapan, üretilenleri dağıtan inisiyatif, Dursunbey, Sındırgı ve Kepsut’tan talepte bulunan Aile Sağlığı Merkezlerini de geri çevirmedi. Onlara da bez maske ve siperlik ulaştırdı. Market ve kargo firmaları çalışanları ile mahalle muhtarlarına da maske ve siperlik dağıtan Ayvalık Yerel İnisiyatif, talepleri online form aracılığı ile topluyor: Edremit Belediyesi de talep ulaştıran kurumlar arasında.

“KENDİNİ KORU, TOPLUMU KORU”

Ayvalık Yerel İnisiyatiften yapılan açıklamada, ‘Corona salgını bir kez daha gösterdi ki sağlık da toplumsal bir durum. Her birimiz gerekli önlemleri almadıkça, hastalıktan korunamayız. Salgından daha hızlı ve daha yaygın bir dayanışmayla bir çok kaybın önüne geçebiliriz. Dayanışma ağı, mahalle meclisleri gönüllülerinden oluşur. Başta diğer mahalleler olmak üzere, yerelde, ülke çapında ve dünya üzerinde benzer ağ çalışmaları ile iletişim, deneyim aktarımı ve koordinasyon içinde çalışmayı hedefler. Salgının yayılmasını engellemek, salgın durumunda da gerekli kaynakların analizini yapmak, talepleri tespit etmek, geliştirmek ve karşılanması için ilgili kurumları harekete geçirmek için çaba gösterir. Salgın tehdidinin sadece sağlık değil toplumsal, psikolojik, ekonomik yansımalarına karşı birlikte neler yapılabileceği üzerine tartışma, üretim, paylaşım zemini yaratır. Herkesin ihtiyaç duyduğu doğrulanmış, sadeleştirilmiş ve işlevsel bilgi akışını organize eder. Salgın sürecinde Mahalle meclislerimizin gönüllüleri ile maske ve sağlık çalışanları için yüz siperlik üretip ücretsiz olarak ulaştırıyoruz. Tüm kurumlar; Sağlık emekçilerini ve tüm çalışanları korunmak için yeterli önlemleri, hızla ve eksiksiz olarak alınmalıdır. Siz de dayanışmaya katılmak, üretmek ve malzeme temini için katkıda bulunmak isterseniz çalışma grubumuzla iletişime geçebilirsiniz. Mahalle iletişim grubuna dahil olmak için İsim / mahalle bilginizi whatsapp mesajı ile şu numaraya gönderebilirsiniz: 0507 783 12 16- 0 532 668 28 64denildi.

“ARAŞTIRDIK, DENEDİK, EVDE ENDÜSTRİYEL TASARIM YAPTIK”

1 senedir mahalle meclislerinde, dönüşümden kültürel etkinliklere farklı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ayvalık Yerel İnisiyatif’ten İlknur Kavlak, “Öncelikle biz maske, siperlik yapabilir miyiz diye malzeme araştırdık, denedik. Çeşitli örnekler çıkardık aslında biraz da endüstriyel tasarım yapmış olduk evlerde. Ulaştığımız noktada, sağlıkçı arkadaşlara verdiğimizde işlerini görecek maske ve siperlik üretmiş olduk. Talepleri form yoluyla alıyoruz. Bez maske üreten ekibimiz modelleri sürekli güncelliyor. Farklı kumaş türleri ile çeşitli denemeler yapıyoruz. Örneğin, burnu daha iyi kavraması için tel kullanmak gibi, iki katlı kumaş yaparak arasında cep oluşturup mendille desteklenebilecek hale getirmek gibi. Ürettikçe gelişiyor ve bu gelişmeleri ülke çapındaki diğer dayanışma ağları ile de paylaşıyoruz. Üç boyutlu yazıcısı olan arkadaşlar, o anlamda destek veriyorlar. Bu sürece dahil olan herkes mutlu olduğunu belirtiyor çünkü karamsar bir süreç. İnsanların izole olmak zorunda kaldıkları ve yalnız kaldıkları bir süreç. Tek başına karşı koyamayacakları bir çaresizlik karşısında yangına su taşıyabiliyor olmak, emeğinin dönüştürücü olabileceğini, karşılığı olabileceğini görmek çok önemli. Salgın denilen sürecin yavaşlatılması adına insanların hem kendilerini hem de diğer insanları enfekte olmaktan korumak için yapabileceği şeyler var. Biz de bunu herkesin rahatlıkla yapabileceğini göstermek istiyoruz. Önemli olan organize olabilmek ve iletişimde kalabilmek. Çalışmamız ciddi bir organizasyona dönüştü. Sadece dikmek değil deneyim aktarımı anlamında da çok verimli bir süreç yaşıyoruz. Yaptığımız teslimatlarda çok duygulu anlar yaşıyoruz. Sağlıkçıların şu süreçte bir şekilde çok önde olarak daha riskli süreçlerde aslında yeterince korunamadığını hepimiz biliyoruz. Bu anlamda imkanlar yetersiz olabilir ama önceliklerin onlar için kullanılmasını istiyoruz. Bunu bir eleştiri olarak değil yaparak yapılabilirliğini göstermek istiyoruz” dedi.