ALTIN MADALYALI KİTAP

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta yaşayan üç gönüllü araştırmacı ve koleksiyoner tarafından 8 ay önce yayınlanan ‘Yılların içinden Ayvalık’ adlı kitaba, PTT ve Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu (TFDF) işbirliği ile organize edilen Ankara Mili pul Sergisinde ‘literatür’ dalında altın madalya ve berat verildi.

‘Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 100. Yıl Dönümü’ nedeniyle düzenlenen etkinlikte, Ayvalıklı Kimya Mühendisi Salim Kaptan ve Mimar Müjdat Soylu ile Ayvalık’ta yaşamını sürdüren İnşaat Mühendisi Faruk Ergelen’in merak ve tutkuyla yıllarca biriktirdikleri fotoğraf ve belge koleksiyonlarının kolektif bir çalışmaya dönüştüğü ‘Yılların içinden Ayvalık’ kitabı ödül aldı.

“YAN YANA İŞ YAPILAMAYAN BİR ORTAMDA ÜÇ İSMİ BİR ARAYA GETİRMESİ KİTABIN EN BÜYÜK KAZANIMI”

Yayınlandığından bu yana sadece Ayvalık’ta değil il çapında da yoğun ilgi gören kitap, ilk ödülünü Ankara’da aldı. Kitabı keyif alarak hazırladıklarını ifade eden İnşaat Mühendisi Faruk Ergelen, “Ayvalık için bazı ezberler var. Onları bozan bir kitap oldu. Ayvalık son dönemlerde ilgi odağı oldu. Araştırmalar yapılmaya başlandı. Araştırmalara kaynak olacak bir kitap hazırladık. Bu kitabın en büyük kazanımı bugünkü ortamda yan yana gelerek iş yapılamazken bu üç ismi yan yana getirmesi. En büyük değeri bu. Kitabı keyif alarak yaptık ve insanlara da keyifle ulaştırıyoruz. ” Dedi.

Bin adet bastırılan ve yarısı tükenen kitapla ilgili hiçbir olumsuz geri dönüş olmadığını kaydeden Mimar Müjdat Soylu, “Keyif almak için yaptık ama bunun üzerine çıktı. Bu kitap bir ödül de kazandı. Burada enteresan bir durum var. Biz bu kitabı tasarlayıp vücut bulduruncaya kadar hayalimizden ödül geçirmedik. Amatörce ama koleksiyoner titizliğindeki çalışmayla hazırladığımız kitap kısa süre içerisinde ödül aldı. Bizim hazırladığımız kitabın ciddi bir kurum tarafından takdir alması Ayvalık’ın bir kazanımıdır” dedi.

‘Yılların içinden Ayvalık’ adlı kitapta, Atatürk’ün mektupları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki Ayvalık kartpostalları ve ulaşılabilen diğer görsel malzemeler yer alıyor. J.D. Contaxis kartpostalları bunların içinde özel bir öneme sahip ve  ilk defa bu kadar kapsamlı şekilde, bir arada sunuluyor. 1782- 1849 yılları arasında yayınlanmış çeşitli haritaların bir arada bulunması da kitabın bir diğer özelliği. Ayrıca 1869-1926 yılları arasında Ayvalık ve Cunda’da kullanılan hemen hemen tüm posta damgalarına bu kitapta yer veriliyor. ‘Yılların içinden Ayvalık’ kitabı, ‘Antik Çağ’dan Osmanlı İmparatorluğuna Ayvalık’, ‘Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ayvalık görselleri’, ‘Ayvalık’ın işgali, kurtuluşu ve Lozan mübadelesi’ ile ‘ Cumhuriyet Döneminde Ayvalık’ başlıkları adında dört bölümden oluşuyor. Bölümlerin ardından ‘Mimar gözü ile’ başlığı altında Mimar Müjdat Soylu’nun kent tarifi, Ayvalık’ın özgün yapısı, koruma ihtiyacı, deprem, Ayvalık evleri konularında görseller ve tarihi veriler doğrultusundaki bilgi,  gözlem ve önerileri yer alıyor. Kitap, Türkiye Salon ve İlanat Gazetesi Ayvalık rehberinin sunulduğu bölüm ile bitiyor. Editörlüğünü Ömer Faruk Şerifoğlu’nun, grafik tasarımını Melis Bağatır’ın üstlendiği kitabın metinleri de Faruk Ergelen ve Müjdat Soylu, kapak tasarımı ise Salim Kaptan tarafından hazırlanmış. Kitap www.yillarinicindenayvalik.com adresinden temin edilebilir.