CUNDA KÖPRÜSÜNDE DEĞİŞİKLİK

Nilgün KAYA

3 yıl önce temeli atılan ve 2 yıldır kullanımda olan Cunda Köprüsünde yeni düzenleme yapılıyor. Köprünün yan taraflarındaki beton bölümün kaldırılarak yerine demir ferforje korkuluk yerleştirilmesini içeren çalışmaların yaklaşık 2,5 ay içerisinde tamamlanacağı öğrenildi.

İlave çalışmalar ve ışıklandırma ile maliyeti 20 milyon lirayı bulan, ‘ışıklandırmasının kentin tarihi dokusuna uygun olmadığı’, ‘Denizi görmeyi engellediği’ ve her yağışta sular altında kalarak göle dönmesi nedeniyle vatandaşların eleştirdiği Cunda Köprüsünde, hizmete açıldığından bu yana ilk değişiklik kenarlarında yapılacak.  Ayvalık ile Lale Adası’nı birbirine bağlayan Gönül yolu üzerindeki Cunda Köprüsü kenarlarındaki beton parapet korkuluklar, vatandaşların yoğun tepkisi üzerine kaldırılıyor. 11 Aralık tarihinde başlatılan çalışma kapsamında, beton yerine demir ferforje korkuluklar yerleştirilecek.

“VATANDAŞLARIN DENİZİ GÖRMESİ SAĞLANMIŞ OLACAK”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre ; ‘Ayvalık merkezi ile Lale Adası geçişinde daha öncelerde denize yapılan dolgu ile araçların geçişi sağlandığı ancak yapılan tespitlerle Edremit Körfezi ile Ayvalık iç denizi arasında akıntı kesilmiş olması, akıntının olmaması nedeniyle de zamanla Ayvalık Körfezi kirlendiği görülmüştür. Yıldız Teknik Üniversitesi ile yapılan proje kapsamında iç deniz ile Edremit Körfezi denizini kavuşturacak olan köprü ile bu akıntının yeniden hayata geçmesi sağlanmıştır. Böylelikle Ayvalık’ın hem ilçeye yakışır bir ulaşım olanağına hem de köprünün altından iç denize akacak akıntı ile denizin temizlenmesine ve eski doğallığına kavuşması sağlanmıştır. Ayvalık’ın mimarisine uygun bir model olan ve Ayvalık halkının da yapılan anketlerde oyladığı taş desenli tarihi görünümlü köprü olarak inşa edilen Lale Adası’nı Ayvalık’a bağlayan köprünün, üzerinde bulunan beton parapet korkulukların halkın yoğun isteği üzerine demir ferforje korkuluk ile yaya akışı sırasında vatandaşların denizi görmesi sağlanmış olacaktır.  Bu sebeple; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncelikle projeleri hazırlayıp ihalesini gerçekleştirmiştir. Yapılan ihale sonucunda işi alan yüklenici firmaya şantiye ortamını kurdurtmuş ve iş güvenliği tedbirlerini almıştır. İmalatların seyri gereği öncelikle köprü beton korkulukları üzerine yerleştirilen görsel ışıklandırmanın deplasesi yaptırılarak, daha sonra betonarme parapet üzerindeki taş kaplamalar itinalı şekilde söktürülmektedir. Taş kaplama imalatları söküldükten sonra beton parapetlerin kesim işlemine geçilecektir’ denildi. Ayvalık- Lale Adası köprüsü korkuluk yapım işi süresi 90 olarak belirlenirken maliyeti konusunda bilgi verilmedi.