AYVALIK’TA ZEYTİN DOLU 5 GÜN

fotograf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Ayvalık zeytin ve zeytinyağının kalitesine dikkat çekerek, yeni pazarlar kazandırmak ve Ayvalıklı zeytin-zeytinyağı markalarının dünyaya açılmasını sağlamak amacıyla bu yıl 15’ncisi düzenlenen Ayvalık Zeytin Hasat Günleri, ‘barış’ vurgusu ile 5 günlük festival şeklinde gerçekleştiriliyor.

15. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri, ‘Her Hasat Barış Çağrısı’ sloganıyla gerçekleştirildi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Ziraat Odası tarafından düzenlenen festival, 25 Ekim Cuma günü hasada yürüyüş ile başladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı’nın konuk olarak katıldığı festival açılışında,  protokol konuşmaları, okullar arası resim ve şiir yarışması ödül töreni, katılımcılara teşekkür belgesi verilmesinin yanı sıra zeytinyağı pazarı açılışı ve stant ziyaretleri yapıldı. Festivalin ilk gününde, Orhan Peker Sanat Galerisi’nde Kemal Çalışkan’ın ‘Ayvalık’ın sualtı güzellikleri’ konulu fotoğraf sergisi, Taksiyarhis Anıt Müzede Hüseyin Sartaş’ın ‘Verimli topraklar bereketli hasatlar’ başlıklı resim sergisi ile Ayazma’da İsa Çelik ve Tolga Sezgin’in ‘Hayat ağacıyla yaşamak’ başlıklı fotoğraf sergisi açıldı.

Hasat Töreni bu yıl Barbun’un Çiftliği’nde yapıldı. Hasat töreninin yapıldığı 26 Ekim Cumartesi günü Kardaşlar grubu Cumhuriyet Meydanı’nda konser verdi. Bisiklet turu düzenlendi.

Eski köylü pazarında Slow Food’un Türkiye ayaklarından biri olan Fikir Sahibi Damaklar’ın kurucu Defne Koryürek ile zeytin üzerine sohbet ile Taksiyarhis Anıt Müzede gerçekleştirilen Zeytin Çekirdekleri konseri programda yer alan diğer etkinlikler oldu.

27 Ekim Pazar günü zeytin hasat koşusu ile başlayan program kapsamında, ‘Ayvalık zeytinyağını AB tescilleyecek, dünya tüketecek’ konulu sektörel panel, Küçükköy Halil Başyazgan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Ayvalık’ın sevilen iş adamlarından Özgün Zeytin Zeytinyağı A.Ş sahibi Ahmet Sucu’ya en iyi çiftçi ödülü verilirken, Prof. Dr. Yankı Yazgan Eğitimci Birgül Feyzioğlu ve Dr. İnci Vural’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Çocukların Kalbinde köklenen zeytin’ konulu atölye çalışması AİMA’da düzenlendi.

Talatpaşa Caddesi girişinde Klasik Müzik dinletisi yapılırken Küçükköy Meydanı’nda Balkan müzikleri ve folklor gösterileri, Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda ise Sunay Akın ve İlhan Şeşen’in ‘Aşk Şarkıları ve öyküler’ i yer aldı.

28 Ekim Pazartesi günü Hakkıbey Yarımadası Tabiat Parkında doğa yürüyüşü ile başlayacak program kapsamında, Ayvalık Ticaret Odası’nda ‘Zeytin sektöründe yerel sorunları’ konu edinen 15. Yıl özel sohbet toplantısı, Cumhuriyet Meydanı’nda Ayvalık Rebetiko ve Ayvalık Dans Akademisi Dostluk Dansları Toplulukları gösterisi ve Yenimahalle’de Adem Aslandoğan ‘ın Türk Halk Müziği konseri gerçekleştirilecek. Festival, 29 Ekim Salı günü Cumhuriyet Bayramı kutlamasına katılım, Zeytin Hasat Koşusu ödül töreni ve denizden Ayvalık tekne turu ile sona erecek.