AYVALIK’TA 1 MAYIS’A HALAYLI KUTLAMA

Nilgün KAYA

1 Mayıs İşçi Bayramı Ayvalık’ta Cumhuriyet Meydanı’nda halaylar çekilerek kutlandı. Emek, demokrasi ve özgürlük mesajları verilen kutlamada hep birlikte şarkılar söylendi.

Saat 12.00’de Öğretmen Evi’nden Cumhuriyet Meydanı’na düzenlenen yürüyüşe  KESK’ e bağlı Eğitim-Sen, BES, SES, DİSK’e bağlı Emekli-Sen, Belediye-İş, Birleşik Haziran Hareketi, Bağımsız Kadın İnisiyatifi, KASAİD, CHP, HDP, DSP ve Emek Partisi katıldı. ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Yaşasın aşk, devrim, özgürlük’ sloganları eşliğinde gerçekleşen yürüyüşün ardından hayatlarını kaybeden tüm işçiler için 1 dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşının okundu. İşçi Bayramı için Cumhuriyet Alanı’nda bir araya gelenler, ‘Gericiliği ve Faşizmi Yıkacağız’, ‘YSK çaldı halk kazandı’ diyerek tepkilerini, ‘Savaşa değil kadınlara bütçe’, ‘Ev kadınlarına emeklilik hakkı’, ‘Eşit işe eşit ücret’ yazılı dövizlerle ise taleplerini aktardı.

“BİZİM KADERİMİZ ORTAK”

1 Mayıs’ın işçi sınıfının mücadele ederek elde ettiği kazanımlarıyla, kararlılığıyla, dayanışmasıyla anlamlı kıldığı bir gün olduğunu belirten Belediye-İş Sendikası Ayvalık Temsilcilik Başkanı İsmail Yeniköylü, “Bizler alın teriyle hara lokma yemeden yaşam mücadelesi verenleriz. Bizler, tüm insanların refah ve huzur içinde kardeşçe yaşadığı bir dünyayı hayal ediyoruz. Ekmeğin hakça bölüşümünü. Biz emekçiler, dünyanın farklı ülkelerinde yaşasak bile benzer sorunlarla karşı karşıyayız. Sorunlarımız ortak ama mücadele azmimiz ve kararlılığımız da ortak.  Bizim kaderimiz ortak. Biz, insanca yaşamak istiyoruz. Taşeronda, güvencesiz, kuralsız çalışmak, ucuz iş gücü olmak, iş kazalarında can vermek istemiyoruz. Özgürlüğün siyasal ve ekonomik demokrasiyle sağlanmasını talep ediyoruz. İşin, ekmeğin olmadığı bir yerde sosyal barışın da olmayacağını biliyoruz. Emeğin baş tacı edildiği, her alanda demokrasinin geçerli olduğu bir düzen istiyoruz. Kıdem tazminatımıza el uzatılmasına, haksız yere işten çıkarmalara, açlığa ve sefalete mahkum bırakılmaya, sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, çocuklarımızın geleceğinin çalınmasına ve topyekun hayatımızın karartılmasına karşı alanlardayız” dedi.

“SİYASİ İKTİDAR İŞÇİLERİN TALEPLERİNE YANIT VERMİYOR”

Siyasi iktidarın yıllardır işçilerin taleplerine yanıt vermediğini söyleyen Eğitim-Sen Ayvalık Yürütme Kurulu üyesi Halis Çalık, “Türkiye ‘de maalesef 1 Mayıs’lar iktidarların getirdiği yasaklar ve devlet şiddetinin gölgesi altında kutlanmaktadır. 365 gün bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenlere bir gün dahi saygı gösterilmemektedir. 2017 1 Mayıs’ı, hile hurda ile dayatılan tek adam rejimine karşı demokrasi için, giderek derinleştirilen ve bizi Orta doğu’daki çatışmaların ateşine sürükleyen savaş politikalarına karşı barış için giderek pervasızlaşan emek düşmanlığına karşı emeğin hakları için, Olağanüstü Hal’e, Kanun hükmünde kararnamelere ve tek adam rejimine, kıdem tazminatının gaspına hayır demek için 1 Mayıs’ta alanlardayız. Milyonlarca taşeron işçinin umutlarını yıllardır aldatmacalarla sömürenlere, 1 Kasım 2015 seçimlerinden önce taşeron kadro vaat edip sözünde durmayanlara, kamu emekçilerinin 657 sayılı yasadan kaynaklanan iş güvencelerini ortadan kaldıracaklarını açıklayıp milyonlarca kamu emekçisine güvencesiz çalışmayı dayatanlara hayır demek için alanlardayız.” dedi.