KADININ GÜCÜNÜ TERRACOTALARI İLE ANLATTI

Nilgün KAYA

Seramik sanatını resimle bütünleştiren Türkan Gündoğdular, illüstre kadın figürleri ile kadının farklı ruh hallerini tasvir ettiği terracotalarını, Orhan Peker Sanat Galerisi’nde açtığı sergi ile Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sundu.  Kadının gücünü yansıtan  terracotaların yer aldığı sergi 25 Haziran tarihine kadar gezilebilir.

Kahverengimsi kızıl renkli, mat seramik olan Terracota çalışan Türkan Gündoğdular, Ayvalık’taki 4’ncü kişisel sergisini Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde açtı.

“KADINLAR RENKLİ, MÜCADELECİ OLSUN İSTİYORUM”

Bu sergisinde ağırlıklı olarak tek tip tabak şeklinde çalışmalar yaptığını belirten Türkan Gündoğdular, “Sergimin konusu yine kadın. Ancak bu kez araya natürmort, siyahlar ve desenler kattım. Terracotalarımda hep kadın yapıyorum. Kadın renktir, özgürlüktür, güzelliktir. Hüzünlü kadınlar yapıyorum, öyle kaçıyor elimden.  Kadın üzerine söylenecek çok şey var. Bu sergimde yine kadına mesaj ar.  Kadın güçlü olmalı, tek başına her şeyi kotarabilecek güçte bir yapıya sahiptir. Üretkendir, doğurgandır, güzeldir. Bütün bunları içinde toplayan bir bünyeden çok şeyler çıkması lazım. Benim için kadın budur” dedi.

28 adet  terracotaya sergisinde yer veren Türkan Gündoğdular, Ayvalık Hayrettin Paşa Mahallesindeki ev atölyesinde ürettiği seramik çalışmalarını, geçtiğimiz yıllarda peş peşe açtığı sergilerde kaybettiği annesi ve yakın arkadaşına adamıştı.