Ayvalık’ın Nergis dolu Çiçek Adası yeni sahibini bekliyor

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın 24 adasından biri olan Çiçek Adası, 2 yıl önce satışa çıkarıldığından bu yana yeni sahibini bekliyor. Aralık- Mart aylarında Nergis çiçekleri ile şenlenen, 275 bin metre kare yüzölçümlü ada, bu açıdan Ayvalık’ın sembol yerlerinden biri.

Adaları ile ünlü Ayvalık’ta, üzerinde 2 bin ağaç zeytin ve 3 bin adet çam ve muhtelif meyve ağacı bulunan Çiçek Adası satılık. 275 bin metre kare yüzölçümlü adanın taliplileri arasında Çin, Katarlıların isimleri geçerken Almanların bir rehabilitasyon yapma talebiyle adayı almak istediği de öğrenildi.

Her yıl 3 aylık dönemlerde yetişen ‘Koyun gözü’ cinsi Nergis çiçekleri ile ünlenen ada, Ayvalık’a 8 km mesafede Keremköy yakınında. Adanın ana karadan uzaklığı ise 600 metre. Katrinli, Katerin ve Hatırlı ailelerinin özel mülkü olan ada 5 tapu şeklinde.

Adanın Ayvalık Tabiat Parkı sınırları içinde olmadığını ve adadaki rüzgârın Çeşme’de bile bulunmadığını belirten ve isminin açıklanmasını istemeyen bir hissedar,  “600 yaşındaki zeytin ağaçları var ama verimsiz olduğu Tarım Bakanlığının raporu ile de sabit. 7 senedir bakım yapılamayan adada, geçmiş yıllarda arkeolojik araştırma yapıldı ve herhangi bir tarihi yapıya rastlanmadı.  Ayvalık ve adanın doğal dokusuna uygun bir şekilde değerlendirilmesini istiyoruz. Mübadele sonrasında ailemize kalan bu adada ama kendimiz bir şeyler yapacağız ama yap-işlet-devret şeklinde. Önemli olan adanın ve kentimizin dokusunun bozulmaması. Ciddi bir teklif gelirse değerlendireceğiz” dedi.

18 hissedarın önümüzdeki günlerde bir araya gelerek adanın satışıyla ilgili görüşeceği de gelen bilgiler arasında.