AYVALIK’TA İLK ASKERİ KURŞUNUN 100.YILI

Nilgün KAYA

172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve askerleri tarafından işgale karşı verilen mücadelenin 100’ncü yılı Ayvalık’ta törenle hatırlandı.

 

İlk asker kurşununun 100’ncü yıldönümü olan 29 Mayıs Çarşamba günü Cumhuriyet Meydanı’nda saat 10.00’da başlayan törende, Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Ayvalık Belediyesi’nce Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra İlçe Garnizon Komutanlığı’ndan Piyade Yüzbaşı Ersoy Gezgin,“Türk yurdunun işgal edilmeye başlandığı ve işgalcilerin katliamlarına, tecavüzlerine, hainliklerine başladığı Mondros’un karanlık günlerinden Anadolu’nun evlatlarını Kafkasya’da, Galiçya’da, Çanakkale’de Yemen’de yitirdiği o günlerde Ulu Önderin Nutuk’ta anlattığı şekilde İzmir’e çıkan Yunanlılara 56. Tümenin 2 alayından biri olan Ayvalık’taki 172. Alay, ağır hakaretler altında Kolordu Komutanlığının emri altında savaşa sokulmadan teslim edilmek istenmişti. Komutanı, daha sonra Afyonkarahisar Milletvekilliği, İstiklal Mahkemesi başkanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı da yapacak olan Yarbay Ali Çetinkaya, üstlerinin teslim olması emirlerine karşı alayının her bireyinin demirden ir kale olduğunu, vazifesi neyi icap ediyorsa onu yapacağını ve düşmanın hak ettiği mukabeleyi göreceğini tüm Anadolu’ya haykırmıştı. Alayın Ayvalık’ı savunmakla görevli askeri unsurları tarafından ilk askeri kurşun atılmıştı. Ardından Salihli, Soma ve Akhisar’da sonra da tüm vatan topraklarında Ulu Önderin, ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır’ diye özetleyeceği, askeri deha olan Kurtuluş Savaşı başladı. Vatan evlatları inançla, İstiklal azmiyle, milli kahramanlıkla varlığını tüm dünyaya haykırdı. Bugün özgürce yaşıyorsak ilk kurşundur temeli. Kanla, kemikle yoğrulmuş topraklardır bedeli. Can, şükran ve vidan borcumuz vardır iman dolu göğüslere” dedi. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “100 yıl önce bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde silahlarını teslim etmeyerek işgale izin vermeyen 172. Alay ve ilk kurşunu atan Ali Çetinkaya ile başlayan milli mücadelemiz, 100 yıldır dimdik ayakta kalan bir ulusun yolunu açmıştır” dedi.

Şef Ergün Tekincan yönetimindeki Belediye Bandosunun eşlik ettiği anma töreninde, öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları gösterisi sundu. Cunda Vapur İskelesi karşısında saat 10.45’te Araştırmacı Faruk Ergelen’in arşivinde yar alan ‘Balıkesir’de Milli Mücadele Fotoğraf Sergisinin açılışı yapıldı. Törenin 2’nci bölümü Ali Bey Adası Ali Çetinkaya heykeli önünde saat 11.45’te gerçekleştirildi. Saat 12.30’da Saatli Caminde Mevlid-i Şerif okutuldu.

Program kapsamında Uygulama Oteli Mavi Salonu’nda saat 14.00’te İlk Kurşunun 100. Yılı sempozyumu düzenlenecek. Açılış konuşmasını Kaymakam Gökhan Görgülüarslan’ın yapacağı sempozyumu Prof. Dr. Bayram Bayraktar yönetecek. Aydın Ayhan, Prof. Dr. Bayram Bayraktar, Dr. Neval Konuk Halaçolu ve Hüseyin Adıgüzel sempozyuma konuşmacı olarak katılacak. Sempozyumun 2’nci günü, 30 Mayıs Perşembe günü saat 14.00’te başlayacak. Ahmet Babalık, Faruk Ergelen, Gülden Sarıbaş, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu ve Halil Gür sempozyumun 2’mci gün konuşmacıları olacak.  Sempozyumun ardından Kurtuluş Savaşı ve Kuvayi Milliye konulu resim ve şiir yarışması ödül töreni gerçekleştirilecek.