AYVALIK 2. DOĞA FESTİVALİ BAŞLADI

Nilgün KAYA                                                    11.04.2019

Ayvalık 2. Doğa Festivali ‘Akkızlı Günler’ başladı. 14 Nisan tarihine kadar devam edecek festival kapsamında, yöresel lezzetler tadılacak, yemek yarışması, sergi ve canlı müzik dinletileri gibi aktiviteler düzenlenecek.

Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından düzenlenen Balıkesir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Kaymakamlığı ve Ayvalık Belediyesinin de destek verdiği festival,  11 Nisan Perşembe günü saat 11.00’de eski Tansaş yanından- Cumhuriyet Meydanı’na yapılacak kortej yürüyüşü ile başladı.

Festivalin açılışına, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Ak Parti Balıkesir Milletvekili Adil Çelik, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, 2019 Yerel Seçimlerinde Ayvalık Belediye Başkanı seçilen Mesut Ergin, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Melih Çakırca, Oda yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, konuk gurmeler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“GASTRONOMİ BİZDE, LEZZET BİZDE”

Yönetim kurulu üyelerini ve oda personeli ile birlikte açılış konuşmasını yapan  Esnaf Odası başkanı Melih Çakırca,  “Türkiye’nin birincisi, Ege’nin incisi Ayvalık, tarihiyle, doğasıyla, deniziyle, mimarisiyle ve en güzeli. Esnafıyla, sanatkarıyla ve halkıyla, Ayvalık’a bu festivali katmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu festival yıllarca ihmal edilmiş. Gastronomi bizde, lezzet bizde, el emeği bizde, ot çeşitliliğimiz bizde, zeytinyağımız bizde, ihmallerimiz sayesinde başka ilçelerimiz bu festivalimizi bizden aldılar. Buna sahip çıkmamız lazım.’’dedi. Çakırca,  emeği geçen ve katılan herkese şükranlarını sunarak sözlerini tamamladı.
Ayvalık Belediyesi başkanlık makamı adına konuşma yapan Kültür İşleri Müdürü Burak Tok,  bu tip festivallerin kentin tanıtımı ve gelişimi için oldukça önemli etkinlikler olduğuna dikkat çekerek,” Bu festival vesilesiyle, Ayvalık’ın mutfak zenginliği canlı kalarak, gelecek nesillere miras olarak aktarılabilecektir” dedi.


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz,  söz verdiği gibi ilk ziyaretine Ayvalık’tan başladığını belirterek,  “Ayvalık, Balıkesir’in isim, marka patentinin en çok olan ilçesi. Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da tanınan ilçesi. Yılın 12 ayını bu festivallerle geçiriyor. Ama 4 mevsimin başında da sonunda festival yapmamız lazım. Doğa Festivalini uluslararası boyuta taşımamız gerek. Ayvalık’ın temiz kalması, ekonomisinin hızlı dönmesini istemekteyiz. ’’dedi.
Ayvalık’a gelecek hizmetleri takip edeceklerini ve gereken neyse yapacaklarını belirten Balıkesir Milletvekili Adil Çelik, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Ayvalık’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Ayvalık’ın göz bebeği olduğunu ifade etti. Yazıcı, “Ayvalık bir markadır. Bu markadan istifade etmeye devam edeceğiz. Parlatarak, yolumuza devam edeceğiz. Yörenin en kaliteli zeytinyağı burada üretiliyor. Tarih burada, deniz burada Ayvalık’la gurur duyuyoruz. ’’dedi.
Açılış töreni, Ayvalık Anadolu Lisesi Dans Topluluğu’nun halk oyunları gösterisiyle devam etti. Meydanda kurulan stantla gezildi.

ENDER SARAÇ’LA SÖYLEŞİ, YÖRESEL LEZZETLER TADIM, DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE OT TOPLAMA

12 Nisan Cuma günü program şöyle;

11.00- Cumhuriyet Meydanı’nda Güzel Sanatlar Resim Bölümü öğrencileri canlı müzik dinletisi

12.00- Pino Kafe- Tadım noktası- Akkızlı Kiş (canlı müzik dinletisi)- (Zeki Bey Mah. 13 Nisan Cad. No 27 Palabahçe)

14.15-Soğuk sıkım sabun yapımı-Atölye Delice workshop-Kraft Ayvalık (Balıkhane Sok. No 15- Ayvalık PTT arkası)

15.30-Tadım Atölyesi- Cafe’s- otlu balıklı mücver (canlı müzik dinletisi) (Barbaros Caddesi 5. Sokak no 11)

17.00- Cunda Kültür Merkezi Rebetico Konseri (Bakkal Sokak arkası)

13 Nisan Cumartesi günü program şöyle;

10.00-12.00 Atatürk’ün Ayvalık’a gelişi kortej yürüyüşü (Toplanma alanı 29. Karayolları Şefliği)

14.30- Macaron Konağı- Tadım atölyesi (Akkızlı sıcak ot/lorlu arapsaçı sandviç) (Hayrettin Paşa mah.13 Nisan Cad. 18. sokak)

15.00-Yerel tarih Araştırmacısı Taylan Köken- Tarihi ve Mimari dokular (Ayvalık Barbaros Caddesi-Ayazma) (Palabahçe Şeytanın Kahvesi başlangıç noktası)

16.30- Ayvalık Ayazması Zeytin Çekirdekleri Konseri (Gazi Kemalpaşa Mahallesi Merkez Hastane Caddesi 7. sokak)

18.00- Midi Kafe – Ali Eriç söyleşisi ve fotoğraf gösterimi (Sakarya Mahallesi Cumhuriyet Caddesi no 178)

20.00 Cunda Meydanı- 1900 Orchestra Konseri

14 Nisan Pazar günü programı şöyle;

09.00- Cumhuriyet Meydanı doğa yürüyüşü için toplanma

09.30- Cunda Adası- Su ürünleri kooperatifi toplanma (doğa yürüyüşü-yerel tarih araştırmacısı Taylan Köken) (Bitki tanıma, ot toplama- Salih Doğan)

12.00 AYVELO-Ayvalık Bisikletlileri (Ayvalık Öğretmen Evi-Cunda)

12.00 Sayfiye Cunda- meze tadım noktası

14.30 Yemek yarışması sonuçları -ödül töreni

15.00- Dr. Ender Saraç- sağlıklı Beslenme söyleşi-workshop (Cunda meydanı)