AYVALIK BELEDİYESİ 2019’UN İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Meclisi 2019 yılının ilk toplantısını, 2 Ocak Çarşamba günü Orhan Peker Sanat Galerisi’nde yaptı.

Muhittin Tüfekçi, Aydın Derinova, Ufuk Ova, Kamil Volkan Evren, Ali Gür, Arif Tünek, Ufuk Turan’ın mazereti nedeniyle katılamadığı toplantı, Başkan Rahmi Gençer’in 2019’un ülkemize barış,  bereket ve bolluk getirmesi dileğiyle başladı.

“AYAĞIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATIYORUZ”

Gündemin ilk maddesi, yurt içi bankalardan 6 milyon lira kredi çekmek için İller Bankasından teminat mektubu alınmasının görüşülmesi oldu. 36 ay vadeli kredinin hangi ihtiyaç için olduğu sorusu üzerine bilgi veren Başkan Gençer, “Ayvalık Belediyesi’nin İller Bankası’nda kredi limiti çok yüksek çünkü ciddi şekilde borçları ödedik. Bazı belediyeler, İç İşleri Bakanlığı’ndan izin almadan, limitleri üzerinde kredi aldığı için limitleri birkaç seneliğine kapatılıyor. Ayvalık Belediyesi olarak 5 yıldır aldığımız limitler yüzde 8-10 ‘u arasında olduğu için devamlı kredi alabiliyoruz. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzattığımız için böyle bir sıkıntıyı yaşamıyoruz. İşçi maaşlarını ödemek için kredi almak istiyoruz. Aldığımız kredi ile işçi maaşlarını ödemeyi planlıyoruz” dedi.   Başkan Gençer’in kredi talebi oy çokluğu ile kabul edildi.

YENİ DENETİM KOMİSYONU SEÇİLDİ

2019 yılı içinde meclisin geçmiş yıllarda olduğu gibi ‘ayın ilk Çarşamba günü’ yapılması ve izin yapmadan, 12 ay düzenli toplantı yapılması oy birliği ile kabul edildi. Meclis toplantılarının görüntülü ve sesli kayıt yapılmasına devam edilmesi de oy birliği ile kabul edildi. Meclis üyelerinin huzur hakkı ödeneklerinin tespiti gündemin 5’nci maddesi oldu. Önceki yıl ödeneğin 112 lira 3 kuruş olduğu belirtilirken Meclis üyesi Halil Gür, ödeneğin 1 lira olmasını önerdi.  Ödeneğin 112 lira olmasına oy çokluğu ile karar verildi.  Başkan Gençer, “ Bu meclisin 2 aylık süresi kalmıştır. Biz bundan sonra gelecek arkadaşlar için bugünden onun ipotek koyamayız. Yeni bir meclis seçildiğinde kendileri huzur hakkı alıp almayacağına karar verir” dedi. Denetim komisyonu seçimi gündemin 6’ncı maddesi oldu. CHP Grubu, denetim komisyonu için meclis üyeleri Dilek Saraçoğlu,  Arif Tünek ve Mehmet Ali Tuncer’i önerdi. Yapılan oylamada,  Dilek Saraçoğlu ve Mehmet Ali Tuncer 17’şer oy alırken Arif Tünek 12 oy aldı. Oylamada Halil Gür’e 6, Yalçın Taş ve Fahri Güren’e de 1’er oy çıktı.

“MEMURLARIMIZA, KADROLU İŞÇİLERİMİZE ÇOK CİDDİ EK ÖDENEKLER YAPIYORUZ”

Denetim komisyonlarına katılacak uzman ve Mevcut tam zamanlı sözleşmeli personelin 2019 yılı ücretlerinin tespiti ele alındı. Belediye kanunu ve genelgeler gereği belirlenecek ücretler oy birliği ile kabul edildi. 19 Sözleşmeli personelin de memurların toplu sözleşme gereği aldığı haklara sahip olduğunu belirten Başkan Gençer,  “Ayvalık Belediyesi olarak memurlarımıza ek ödenek veriyoruz. Aynı şekilde kadrolu işçilerimize de bugün Türkiye’deki en iyi sözleşmeyi yapan belediyelerden bir tanesiyiz. Kadrolu işçilerimize de çok ciddi ek ödenekler yapıyoruz. Taşeron olarak adlandırılan sürekli işçi olan 400’e yakın işçimiz de bu aydan itibaren en düşük maaşın alt limiti 2 bin 250 lira civarında. Bunun üzerinde maaş alacak. Onlara da 180 lira ek bir ödeme yapıyoruz. Aldıkları ücretin üzerinde. Bir de yüz 5 ile yüzde 20 arasında yaptıkları işe göre de asgari ücretin üzerinde rakam ödüyoruz” dedi.

2019 yılı için geçici işçi vizesi alınmasının görüşülmesi gündemin 9’ncu, 2019 yılı Zabıta personelinin maktu mesai ücretlerinin tespiti ise gündemin 10’ncu maddesi oldu. Maddeler oy birliği ile kabul edildi. Belediye norm kadro boş ve dolu kadro derece değişikliği de toplantıda ele alındı. Değişiklik oy birliği ile kabul edildi.

“VATANDAŞLARIMIZ HİÇ KORKMASIN, TAM TERSİ ORALARININ KONTROLÜ OLACAK”

Kadı Cami Koruma ve Çevre Düzenlemesi başlıklı proje ile  ‘Ayvalık Doğal Yaşamı Koruyor’  başlıklı projelerde Ayvalık Belediyesi’nin proje iştirakçisi rolüyle yer alacağı konusunda bilgi veren Başkan Gençer, “Ayvalık Belediyesi ve kaymakamlığın ortak çalışmaları var son 2 yıldır. Özellikle tarihi binaların onarımı için proje çalışmaları yapıyoruz. Özyiğit ve Mimar Sinan Üniversitesi ile. Çeşitli kamu veya belediye binalarının projeleri tamamladık, yapılacak olan kaynak bulmak. Projelerle ilgili Güney Marmara Kalkınma Ajansına başvuracağız. GMKA yüzde 60 ya da 70’ini karşılıyor. Diğer kısmını iştirakçi olarak biz karşılayacağız. Ayvalık’ta yapılan en eski bina ve ibadethane olan Kadı Caminin düzgün bir restorasyonla Ayvalık’a hizmet vermesini sağlayacağız.   Diğer projede yine bu kapsamda doğal alanımıza yürüyüş ve seyir terası yapılacak. Kuşları rahatsız etmeden gözetlemek ve fotoğraflamak için. Doğal alanımızı korumak için. Bazı bölgelerde biliyorsunuz yangınlarımız çok arttı. O giriş yerlerinde kontrollü geçişler olmasını sağlamak olacak proje içinde.  Orada çiftçilik yapan arkadaşlarımızın korkusu olmasın, sadece dışarıdan gelen insanların kim olduğunu öğrenmek kapı olmasıyla da geçenlerin kontrol alınmasıyla ilgili bir çalışma olacak.  Yerli halkla ilgili bir sıkıntı yok. Oraya konulacak kapılarda alanlara piknik yapmak için gelen insanlar, dışarıdan gelen insanlar uyarılacak ateş yakılmaması, çevrenin kirletilmemesi konusunda. Bir kontrol olacak. Gözlem merkezilerinden doğal yaşam seyredilecek ve bunun için insanlar oraya gelecek. Bu turizm de katkı sağlayacak. Ticaret Odası başkanlığındaki projeye Ayvalık Belediyesi iştirakçi olacak. Bugün birçok doğal yaşam alanında seyir terasları ve bilgilendirici çalışmalar vardır. Bununla ilgili halkı bilgilendirici toplantılar yapılacak. Proje yüklenicisi Ticaret Odası bilgilendirme yapacak. Biz maddi destek vererek bu organizasyonun içindeyiz.   Bana yapılan açıklama burada yaşayan vatandaşlarımızın bununla ilgili sıkıntısı olmayacak. Bu sadece oralarda turizmi geliştirmek ve yangınla ve çevre kirliliği ile yaşanan sorunlara karşı önlem almak. Gidenler orayı hor kullanıyor bununla ilgili denetleme olacak. Vatandaşlarımız hiç korkmasın, herkese açık oraları.  Ayvalık’a hayırlı olsun ” dedi.  Ayvalık Belediyesi’nin proje iştirakçisi olması oy birliği ile kabul edildi.

İmar Komisyonundan gelen 3 konu, İmar ve Hukuk Komisyonundan gelen 2 konunun görüşülmesiyle meclis toplantısı devam etti.  Meclise yeni gelen 7 konudan 6’ı komisyona sevk edilirken sağlıkla ilgili olan bir konu görüşülerek karara bağlandı.

SAĞLIK BAKANLIĞINA 150 EVLER’DE SAĞLIK MERKEZİ YAPILMASI İÇİN ARAZİ TAHSİS EDİLECEK

150 Evler Mahallesi’ndeki 600 metre karelik alanda,  Aile Sağlık Merkezi yapılması için bedelsiz, şartlı bağış hakkında bilgi veren Başkan Gençer, “Bu arsa belediye hizmet binası olarak paftada yer alıyor. Bakanlık bize müracaat etti. 150 Evler’de sağlık merkezi olmaması nedeniyle. Cihan bey ile görüşme yaptık. Araziyi Belediyesine hibe ediyor. Bitişik alanda belediyemize ait yer var. Birleştirip sağlık merkezi yapılmak üzere bakanlığa 25 yıllığına tahsis edeceğiz.  Cihan Beyin şartı yapılacak olan merkeze adının verilmesi” dedi. Bağış ve tahsis konuları oy birliği ile kabul edildi. Yeni gelen diğer konular İmar Komisyonuna havale edildi.