Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi açıldı 

Fotoğraf:Nilgün KAYA

Nilgün KAYA

Rahmi Koç Ayvalık’ta ikinci müzesini, kent merkezinde 19 Ocak’ta açtı.

Fotoğraf: Nilgün KAYA

Cunda Adasında 9 yıl önce açılan M. Rahmi Koç Müzesinin ardından ikinci müzesini kent merkezinde açtı. Ayvalık Hükümet Konağı yanındaki tarihi fabrika binasının 2021 yılında başlayan restorasyonu tamamlandı. Koleksiyonu dünya endüstri tarihinin seçkin örneklerinden oluşan müzede arkeolojik eserler de görülebilecek. İstanbul, Ankara ve Cunda’daki üç müzenin ardından Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi de dünya endüstri tarihinin seçkin örneklerini ziyaretçileriyle buluşturacak.

Fotoğraf:Yelda Ustalı

ZENGİN KOLEKSİYONU İLE HER YAŞA HİTAP EDİYOR

Müzenin giriş katında klasik otomobiller, motosikletler, bebek arabaları, buharlı makine modellerinden oluşan kıymetli objeler yer alıyor. Binanın üst kat sergileme alanında ise birbirinden değerli lokomotif modelleri, oyuncaklar ve denizcilik ile ilgili objeler bulunuyor. Müzenin resmi açılışının Mayıs ayında yapılacağı şu an ziyaretçiler için açılan müzede yetişkinler için 100, öğrenciler için 75 lira ücret alınacağı öğrenildi.

YAPIM TEKNİKLERİ KORUNARAK RESTORE EDİLDİ

Müzenin bulunduğu bina, 200 yıllık geçmişiyle Ayvalık’ın en önemli endüstriyel miraslarından biri. 19’uncu yüzyılda kentte inşa edilen avlusuz tipteki fabrikaların mimari özelliklerini yansıtan bir örnek olan yapı, fabrika binası, ızgara sistem yapı adaları ve bir doku içinde yer alan birbirini dik kesen sokaklarla çevrili. Yağhane ve sabunhane olmak üzere iki bölümden oluşan fabrika, kâgir duvarlar içine ahşap döşeme kirişler yerleştirilerek inşa edilmiş. Kuruluşundan itibaren 1950’li yıllarda en gelişmiş haline ulaşan fabrika, 2000’li yılların başında kullanım dışı kaldı ve zamanla çeşitli tahribatlara uğradı. 2021 yılında RMK Kültür Faaliyetleri A.Ş. tarafından satın alındı ve Ark İnşaat A.Ş. tarafından yapının özgün malzeme ve yapım teknikleri korunarak onarımı gerçekleştirildi. Titizlikle yürütülen restorasyon çalışmasından sonra kültür sanat odaklı bir konseptle Ayvalık’a kazandırıldı.