KÖYLERE KHK İLE RES ONAYI

Nilgün KAYA

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ 25. Bölge Müdürlüğü tarafından 3 bin 500 dönümlük tarım arazisi üzerine planlanan baraj ile hazır beton santrali projesinin etkileyeceği 14 köy arasında yer alan Ayvalık’ın Kırcalar köyü’nde bir de RES projesi planlanıyor.

Ayvalık’ın Odaburnu, Çakmak ve Kırcalar köyleri arasında özel bir firma tarafından yapılmak istenen RES projesi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Ankara 4. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiği,  Ayvalık Belediye Meclisi’nin,  Nisan ayı olağan toplantısında ele aldığı ve İmar Komisyonunun ‘RES’ e izin vermeyen raporunu oy birliği ile kabul ettiği RES projesi, doğal hayata olumsuz etkileri ve yerleşim yerlerine 450 metre mesafede olması nedeniyle istenmiyordu.

“YERLEŞİM YERLERİNE 450 METRE MESAFEDE”
Ayvalık Belediye Meclisi, İmar komisyonunun ‘Yapılan incelemede talep edilen alanın çevresinde yer alan kırsal yerleşimlere yer yer 450 metre kadar yaklaştığı görülmüş olup, yerleşim alanlarına yakın olması nedeniyle uygun olmadığı anlaşılmıştır’  yönündeki raporuna oy birliği ile destek vermişti. Toplam kurulu gücü 9mW olan 3 adet türbin, idari binayı da kapsayan şalt sahası ve bağlantı yollarını içeren ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı (Rüzgâr Enerji Santrali)’ projesinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümleri ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 9. Maddesi hükümleri uyarınca onaylandığı öğrenildi.