GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI

Nilgün KAYA

“Hürriyet ve İstiklal Benim Karakterimdir” diyerek Milli Mücadeleyi başlatan Mustafa Kemal Atatürk’e, 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce verilen ‘Gazilik’ unvanı yurt genelinde olduğu gibi Ayvalık’ta da törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda, Çarşamba günü saat 10.00’da düzenlenen törene Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Albayrak, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Ayvalık Şube Başkanı Mehmet Kıranoğlu ve yönetimi, şehit ve gazi aileleri, kurum amirleri, siyasi parti, meslek odaları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ile Şehit ve Gaziler vakfı Ayvalık Temsilciliği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konularak, saygı duruşunda bulunuldu.

“GAZİLERİMİZ, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN YAŞAYAN BİR TEMSİLCİSİDİR”

Güneydoğu gazisi Mehmet Çelik’in kızı öğrenci Münire Çelik şiir okudu. Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Kültür ve Dayanışma Vakfı Ayvalık Şube Başkanı Mehmet Kıranoğlu, kahraman gazilerin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve tek Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcisi olduğunu vurguladı.  Kıranoğlu, “19 Eylül, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kahramanlığın şahlandığı gündür. Gaziler günü kahraman gazilerin günüdür. Gazilerimiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan bir temsilcisidir.  Sizler, şehitlerimizle birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşısınız. Vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz.

“GAZİ,  VATAN SEVGİSİNİN SEMBOLÜDÜR”

Yüzbaşı Ersoy Gezgin, “Bugün,  Türk adı anıldığından beri, bayrağımızı üç kıtada dalgalandıranların dünyaya Türklüğü haykıranların göğsünü vatan için siper edenlerin günüdür. Bugün vatan toprağımızın olduğu her yerde, kendini gözünü bile kırpmadan siper ederek savaşanların, düşmana ve ölüme meydan okudukları gündür.  Bu kutsal vatan topraklarında özgürce yaşıyorsak, vatanımızın, milletimizin, devletimizin, bayrağımızın varlığını dolayısıyla İstiklalimizi, milletçe Türklük ce insanlık değerleriyle yaşıyor olmamızı, şehit ve gazilerimize borçluyuz. Unutmamalıyız ki şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Gazi, vatan sevgisinin sembolüdür” dedi.  Tören, Ayvalık Halk Eğitim Merkezi Halk oyunları ekibinin Ege yöresi zeybek oyunu ile sona erdi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Gaziler günü nedeniyle yayınladığı mesajda “19 Eylül, özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın ve bölünmez bütünlüğümüzün simgesi gazilerimizin günüdür. Vatan topraklarımızı savunmak için canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen şehit ve gazilerimiz onur kaynağımızdır. Yaşayan ve ebediyete intikal etmiş tüm gazilerimizi ve onlarla birlikte bu dava için savaşarak şehadet mertebesine ulaşmış şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımızı sunuyorum’’ dedi.