SONDAJ GEMİSİNDEN GERİYE SORULAR KALDI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın 22 adasından biri olan Hasır Adası yakınlarında 4 gündür duran sondaj gemisi, 24 Mayıs akşamüzeri bulunduğu yerden ayrıldı. Sondaj gemisinden geriye, ‘Neden Hasır Adası yakınlarında, izinsiz olarak 4 gündür konakladığı’ sorusu kaldı.

Hazine ile bir kooperatifin yarı yarıya sahip olduğu ve 2013 yılında 6,2 milyon dolarlık fiyatı ile ‘Avrupa’nın satılan en ucuz adası’ olarak duyurulan Hasır Adası yakınlarında, deniz etüdü yapan bir sondaj gemisi 4 gün konakladı. Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği, platform gemisinin Hasır Adası yakınında durduğu bilgisini aldıktan sonra bir tekne ile gemi yakınlarından fotoğraf ve video çekimi yaparak durumu belgeledi ve Liman Başkanlığına dilekçe yazdı.

“SONDAJ GEMİSİNİN FAALİYETİ LİMAN BAŞKANLIĞI VE SAHİL GÜVENLİĞE BİLDİRİLMEMİŞ”

23 Mayıs günü Liman Başkanlığına verilen dilekçede, Hasır Adası çevresinde sondaj çalışmaları yapılmakta olduğunun düşünüldüğü, yurttaşların uyarısı üzerine dernek olarak gözlemde bulunulduğu belirtilerek, ‘Tabiat Parkı içerisinde yapılan çalışmalar konusunda’ bilgi talep edildi.

LİMAN BAŞKANLIĞI PARA CEZASI KESTİ

Dernek Başkanı Havva Taylan, “Hasır Adası’nda Zemin Teknik adlı platform izinsiz olarak dört gün durdu. Sondaj yaptığını düşünüyoruz. Liman Başkanlığına dilekçemizi verdik. Sahil Güvenliğe ihbarda bulunduk. Faaliyetlerin, iki kurumun bilgileri dışında olduğunu öğrendik. Liman Başkanlığı izinsiz durduğu için Bin 52 TL para cezası kesti. Platform gemisinin kaptanı “Küçükkuyu ‘da iş aldık, şimdi de Mısır’a gideceğiz” demiş. Tabi buna kediler güler. Esrarengiz sondaj gemisi (platform ) dün saat 18.20’de Hasır Adasından ayrıldı ve uluslararası sulara yöneldi. Platformu buradan göndermemize yardım eden duyarlı Ayvalık halkına, Liman Başkanımız Sayın Asım Özalp’e, Sahil Güvenlik Komutanlığına, Milli Parklar Şefimiz Atasay Tanrısever’e, çektiği Fotoğraflarla Gözde Sütcü ‘ ye, Lütfü Zafer Demirer’e, Candan Demirer’e, Murat Ekinak’a, Etem Kur öğretmenime Ayvalık Çevre Koruma Derneği olarak çok teşekkür ediyoruz. Birlikten kuvvet doğduğunu bir kez daha kanıtladık” dedi.  Hasır adası Kuzey Ege Arkeoloji Araştırmaları ve Uygulama Merkezinin arkeolojik araştırma yaptığı adalar arasında yer alıyor.