İŞÇİ VE EMEKÇİLER BİR ARADA

Nilgün KAYA

1 Mayıs İşçi Bayramı Ayvalık’ta alanda kutlandı. Halayların çekildiği kutlamada işçilerin yaşam koşullarının ağırlaştığı hatırlatmasıyla hem sorunlar hem de talepler gündeme getirildi.

Ayvalık’ta düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamasına, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, KESK’ e bağlı Eğitim-Sen, SES, BES, Eğitim-İş, Belediye-İş, Bağımız Kadın İnisiyatifi, CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı, Emek Partisi HDP ile ilçedeki çeşitli demokratik kitle örgütü temsilcileri, gençler ve vatandaşlar katıldı.

Öğretmen Evi önünde saat 11.00’de bir araya gelen sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, işçiler ve vatandaşlar, ‘Söz, yetki, karar çalışanlarda’,’ Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘Halkız, haklıyız, kazanacağız’ sloganları eşliğinde ellerinde ‘Yaşasın iş, emek, özgürlük mücadelemiz’ yazılı dövizlerle Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yaptılar. Katılımcılar arasında ‘laiklik ve özgürlük için ayağa kalk’ yazan pankartlarıyla Meyhane Emekçileri dikkat çekti. Meydanda, emek, demokrasi, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

“GÜNLÜK 8 SAATLİK İŞ GÜNÜ 100 SENE ÖNCE KAZANILDI AMA HALA 10-12 SAAT ÇALIŞILIYOR”

1 Mayıs İşçi Bayramını baskılara rağmen OHAL şartlarında kutlamaya çalıştıklarını ifade eden Belediye-İş Ayvalık Temsilcilik Başkanı İsmail Yeniköylü, tertip komitesi adına yaptığı konuşmada, “Afişlerimizi nerelere asıp asmayacağımıza müdahale edilmiştir. Bu baskı ve engellemelere rağmen bugün bütün ülkede olduğu gibi Ayvalık’ta da sömürüye, savaşa ve OHAL’e karşı alanlardayız” dedi.

Emekçilerin çalışma ve yaşam koşulları ağırlaşırken OHAL ile birlikte çekilmez hale geldiğini belirten Yeniköylü, “Ülkede bir avuç tekelci sermaye her geçen gün zenginliğine zenginlik katarken işçi sınıfı ve emekçilerin yoksulluk, hayat pahalılığı ve geçim derdi giderek büyümüştür. Kira, elektrik, su ve ulaşım masrafları gibi en temel ihtiyaçlar emekçinin bütçesinin tamamına yakınını alıp götürmektedir. Günlük 8 saatlik işgünü hakkı 100 sene önce kazanıldı ama bugün emekçiler 10 saat, 12 saat hatta daha uzun sürelerde çalışmaktadır. Güvensiz ortamda savaşır gibi çalıştırılan işçiler her gün iş cinayetleriyle yaşamını yürütmektedir. Ölmeyenler ise baskı ve stres içinde çalışmaktadır. İşsizlik tüm ülkede olduğu gibi Ayvalık’ın da sorunu olmaya devam ederken çiftçi artan maliyetler altında ezilmekte tarım ve turizm işçileri güvensiz koşullarda çalışmaya devam etmektedir. Hükümetin rekor büyüme nutuklarına karşın bizlerin ne geliri artmakta ne de refahımız.  Borçlarımız artmaktadır. 24 Haziran’a kadar artık her günümüz 1 Mayıs’tır. Her günü 1 Mayıs ruhuyla karşılayıp, büyük bir mücadele ruhuyla karanlığa karşı aydınlığın, gerici muhafazakar bir rejime karşı demokrasinin geliştiği bir ülke haline getireceğiz” dedi.

“EN YÜCE DEĞER OLAN EMEK, SÖMÜRÜ ÇARMIHINA GERİLMİŞ DURUMDADIR”

Yenidünya düzeni denilerek sömürünün yaygınlaştırıldığına dikkat çeken Eğitim-İş Ayvalık Temsilciliği adına yaptığı açıklamasında Nahil Filiz, “Biler kamu emekçileri olarak işçi sınıfının bir parçası olduğumuzun, geleceğimizin tüm emekçilerle birlikte şekilleneceğinin farkındayız. AKP iktidarının işçi ve memur ayrımını ortadan kaldıracağız’ söylemi ve 657 sayılı devlet memurları kanununda yapılması planlanan değişiklikle iş güvencesinden yoksun bir kamu istihdamı oluşturulmak istenmektedir. Bugün halkın büyük bölümü açlık sınırının altında, yoksulluk sınırınınsa çok ama çok uzağında bir yaşam sürdürürken, bir milletvekilinin bir aylık maaşı asgari ücretlinin 1 yıllık maaşına eşittir”dedi.

Fotoğraf:Suat Şerifeken