EZEL AKAY, AYVALIK LEZZETLERİNİ MASALLARLA BİRLİKTE SUNDU

Nilgün KAYA

Ayvalık lezzetlerini kendi yorumunu katarak pişiren ünlü Sinema yönetmeni ve gurme Ezel Akay, Deniz Yıldızı adlı restoranda yaptığı yemeklerle birlikte masallarını da paylaştı. Çeşnigir Sofrasının hikâyesini zeytinli buğulama, midyeli istifno sarması gibi özel lezzetlerle bir arada sunan Ezel Akay’ın yemekleri de anlattıkları kadar ilgi topladı.

‘Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?’, ‘7 Kocalı Hürmüz’ ‘Neredesin Firuze’ gibi sevilen filmlerin yönetmeni Ezel Akay, sinema yönetmenliği ile yaptığı film anlatıcılığını yemek konusundaki uzmanlığı ile birlikte Ayvalık’ta ‘Damaktan Masallara’ başlıklı etkinlikle ortaya koydu.

“YEMEKLERİMİN BAŞROLÜNDE AYVALIK ZEYTİNYAĞI VAR”

Serbest gazeteciliğin yanı sıra sanat organizasyonları yapan Aslı Atasoy tarafından geliştirilen konsepti Ege’de ilk kez Ayvalık’ta uygulayan Ezel Akay, Cumartesi Cunda, Pazar günü Armutçuk pazarından alışveriş yaptıktan sonra Pazar günü Deniz Yıldızı restoran da özel menüsünü hazırladı. Yemeklerinde Ayvalık zeytinyağının başrolde olduğunu söyleyen Akay’ın menüsünde, zeytin piyazı, midyeli istifno dolması, zeytinli buğulama, deniz mahsulü sarma, Çerkes sızbalı, sarı bezelye dondurma cumbo sarma ve scordalia adlı yemekler yer aldı.

“MEZE, ÖNÜMÜZDEKİ YÜZYILDA BÜTÜN DÜNYADA YENİ BİR BESLENME MODELİ OLACAK”

Yemekleri ile birlikte Çeşnigir sofrası ve Ayvalık masalları anlatan Ezel Akay, “Arkadaşlarımız davet etti ben de oraya buraya gidip yemek yapmaya çok meraklıyım. Bir de bu meze dediğimiz şeyin sadece meyhane yiyeceği değil önümüzdeki yüzyılda aslında bütün dünyada yeni bir beslenme modeli olabileceğini düşünüyorum. Her şeyden azar azar, hem az yemenin hem de çok çeşitli yemenin aracı aslında Çeşnigir sofrası dediğimiz şey. Ayvalık, tarihiyle ve tüm Türkiye’de iyi korunmuş binaları olan ve çok özel mimariye sahip başka bir yer yok. Bodrum, Marmaris, Kuşadası gibi bir yer değil burada bir sürü sanatçı da yaşıyor.  Otları var. Gerçek bir zeytin memleketi. Ayva memleketi değil. Neredeyse serbest bölge gibi kendi kendine yaşamış bir yer. Otlar, kokular, muazzam peynirler. Sadece Ayvalık değil bütün Anadolu’nun yemek kültürünü korumak gibi bir problem var. Çünkü giderek şehirlere gelen yiyecekler olağanüstü şekilde çeşitsizleşiyor, halbuki bölgeler, burada yaşayan insanlar çok daha zengin şeyler yerler. Domates, salatalık, maruldan başka. Dağdan bayırdan topladığınız tonlarla ot var. Bütün Anadolu’da gelenektir. Otları toplar, yumurta kırar yersin ve balıklarımız tükeniyor deriz ama hemen karşı kıyıda hemen Çanakkale’den Yunanistan’a dönün, büyük bir balık bolluğu var. Türkiye’den çok daha ucuz balık. Biz bir halt yiyoruz. O yediğimiz haltta balık değil” dedi. Restoran sahibi Hasan Atilla, Ayvalık’ta ilk kez bu tarz bir etkinlik denendiğini ifade ederek, büyük ilgi toplayan bu tarz etkinliklere devam etmeyi planladığını söyledi.