ENGELLİLER DERNEĞİ’NDEN ÜCRETSİZ ULAŞIM HAKLARININ KALDIRILMASINA TEPKİ

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta ücretsiz ulaşım hakkı olan engellilerden ücret talep edilmeye başlandı. Mağdur duruma düştüklerini söyleyen Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği üyeleri, ulaşım haklarının engellenmesine tepki gösterdi.

Ayvalık’ta, kent içi ulaşımda engelli vatandaşlara sağlanan ücretsiz seyahat hakkı kaldırıldı. 10 Nisan sabahı toplu taşıma aracına bindiğinde ‘ücretsiz’ olarak kullandığı balkartını kullanamadığını ve kendisinden ücret talep edildiğini söyleyen Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Halil Burgaz, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı Ulaşım Şube Müdürlüğüne dilekçe yazdığını belirtti.

“KARA BİR LEKE OLARAK BU GÜNÜ TAKVİM YAPRAKLARINA İŞARETLİYORUZ”

Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan dernek başkanı Hamdi Atay ve Halil Burgaz, verilen hakkın aniden neden geri alındığını sordu. Atay ve Burgaz tarafından yapılan açıklamada, ‘Ayvalık şehir içi ulaşımı, toplu taşıma hizmetlerinde uygulanmakta olan engelli vatandaşlarımızın ücretsiz seyahat hakları, alınan bir karar ile 10 Nisan  tarihi itibariyle uygulamadan kaldırılmış ve mağdur duruma düşürülmüşlerdir. Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği olarak bu kötü uygulamaya tepkimizi göstermek, yanlış uygulamadan bir an önce dönülmesini arzu etmekteyiz, her geçen gün artan hayat şartlarına bir de bu seyahat bedelinin eklenmesi, engelli vatandaşların seyahat özgürlüğüne vurulan en büyük darbedir. Engelli vatandaşlarımızın ve yakınlarının evlerinde hapis kalmalarını, hayatla iç içe olmayıp, yaşantılarına küserek sosyal hayattan koparılmak istenmektir. Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği olarak bu fikirsizce yapılan uygulamanın engelliler camiası tarafından hoş karşılanamayacağı, durumun daha büyük mercilere ulaştırarak düzeltilme yoluna gidileceği aşikardır.  Yasalar çerçevesinde herkes eşittir; engelli bireylere tanınan hak ve özgürlükleri kısıtlamaya, kimsenin gücü yetmez, Türkiye Cumhuriyeti Kanunları üstüne çıkmak isteyen kurumların, yasalar çerçevesinde tanınan hakları engellemeye haklarının olmadığı gibi tasarrufunda değildir. Engelli, gazi ve şehit ailelerine tanınan ücretsiz seyahat etme özgürlüğünü kısıtlama eyleminde bulunan uygulamayı kınıyor; hele hele Ayvalık’ımızda yirmi beş yıldır kutlanmakta olan Engelliler Şenliği’ne kara bir leke olarak bu günü takvim yapraklarına işaretliyoruz.  Engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran yasalar çıkmakta iken bu tür uygulamanın gündeme gelmesi, bizleri yürekten sarsmıştır. Konu ile ilgisi olan yetkililerin bu fikirsiz ve düşüncesiz uygulamadan bir an önce vazgeçilerek gerekli kurum ve kuruluşlarla irtibata geçilerek bir an önce engellilere tanınan ücretsiz seyahat haklarının yeniden uygulamaya kavuşturulmasını istiyoruz” dedi.

PAYLAŞMAK
Önceki İçerikBEYAZ LİSTE GÖREVE TALİP
Sonraki İçerikPANEL