PARA-İNSAN- DOĞA İLİŞKİSİNİ SORGULAYAN RESİMLER

Nilgün KAYA

Resim Öğretmeni Nil Gürler, para nedeniyle insanın doğaya yaptığı kıyımı sorgulayan ve protesto eden resimlerinin yer aldığı sergisini 16 Mart Cuma günü Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde açtı.

‘İzlenimlerim’ adlı sergide, para-insan-doğa ilişkisini irdeleyen resimler yer aldı. Saat 17.00’de açılan sergide Nil Gürler’in ‘Parayla oynayanlar’, ‘Çıldırıyoruz’, ‘Bunlar bizi yer mi’, ‘Amerika rüyası’, ‘Suriye’nin dramı’, ‘Paranın Budaları’, ‘Dünya yok olmasın’ gibi isimler verdiği 17 resmi ilgi topladı.

İnsanın doğayı yok etme nedeni olan para ve insan ilişkisini sembolize eden resimler arasında paralar ve Dolar üzerinde resmi bulunan ABD’nin 3. Başkanı Jefferson’ın bakışları altında para için biçim değiştiren, kimliğini kaybeden insan figürünün yer aldığı tablo ise dikkat çekti.

“DOĞAYI BOZMA NEDENİMİZ PARA”

Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, Ayvalık Kültür Sanat Derneği (AYKÜSAD) Başkanı Yaşar Akçay, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Şube Başkanı Nuray Özer, Başkan Yardımcısı Suat Şerifeken’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gezdiği sergide Gürler, toplumun bam teline basmak istediğini söyledi. Serigrafi üzerine kolaj tekniği ile yaklaşık 7 yılda yaptığı resimlerini Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sunan Gürler, “Doğayı bozma nedenimiz olan parayı anlatan, para biriktirme, Avrupa kapısındaki maceramız, para için değişik biçimlere girmemizi anlattım.  Güzel deniz kıyılarını, güzel kuş yuvalarını para uğruna yok ediyoruz. Küresel sermaye ya da dünyadaki vahşi kapitalizmin insanlar üzerindeki etkilerini savaşları ve acıları anlatmak istedim. Yok olan tabiat var resimlerimde, denize dökülen Suriyeliler var. Paranın bizi çıldırtması var. Yani ceplerimizin dolması ama çıplak kalışımız var. Dünyaya bakarken gördüklerim bunlar. İnsanların biraz silkinip doğayla, kendileriyle uğraşmasını, para belki refah sağlıyor ama mutuz ediyor, insanlardan soyutluyor. Bunu mesaj olarak verebilirim. Bunların hepsi benim yüreğimi çok yaktığı için anlatmak istedim. Ben bunlardan duyduğum üzüntüyü sergimde aktarmak istedim” dedi.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümünde 3 yıl, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesinde ise 1 yıl okuyan, İstanbul’da çeşitli atölyeler ile İtalya ve Almanya’da resim çalışmalarına devam eden Nil Gürler, Ayvalık Güzel Sanatlar Lisesi’nde Resim Öğretmeni olarak görev yapıyor. Gürler’in sergisi 24 Mart’a kadar gezilebilir.