NAYLON POŞETE ‘DUR’ DEDİLER

Nilgün  KAYA

Ayvalık TEMA Şubesi, bir firma ve Suriyeli göçmen ailelerin de katkısıyla hazırlanan 5 bin adet bez torbayı, semt pazarlarında vatandaşlara dağıtarak ‘Naylona dur’ diyor. Önceki yıl başlatılan projede 3 bin bez torbayı vatandaşlara ulaştıran TEMA Ayvalık ekibi, “hedefimiz ücretsiz 5 bin bez torba dağıtmak. Bu insanlarımızda naylon torba kullanma eğilimini azaltacak.

Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Lisesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çevre Kulübü öğrencileri ile birlikte ilçede naylon poşet kullanımını azaltacak kampanya kapsamında ücretsiz bez torba dağıtan TEMA Ayvalık, geçen sene Perşembe günü semt pazarında başlattığı kampanyayı Armutçuk Pazarı ile devam ettiriyor. 14 Ocak günü pazarda stant açan ekip, soğuk havaya rağmen Pazar alışverişi süresince vatandaşlara bez torbaları ücretsiz dağıttı.

“BİR FİRMA KUMAŞA, SURİYELİ AİLELER DİKİME KATKI VERDİ, TORBALARIMIZI ÜCRETSİZ VERİYORUZ”

TEMA Ayvalık Şube Sorumlusu Haluk Aysu, “ Plastikle mücadeleye 2,5 sene önce başladık. Ne kadar pet şişe ve naylon poşet olduğunu gönüllü olarak yaptığımız çevre temizliğinde gördük. Bundan kurtulmak amacımız. Önce kendimiz satın aldığımız kumaşlarla pilot uygulama yaptık. Diktirdik ve dağıttık. Vatandaş üzerinde etkisini görünce sponsor aramaya başladık. İstanbul’dan bir firma bize kumaş verdi. Desteklediğimiz bazı yoksul aileler vardı İzmir’de. Türkiye’ye mecburi göç eden bazı aileler vardı. 20 aileydi şu anda 19’a düştü. Onların çocuklarını okula göndermek için destek verdik. Onlar da dikimi için destek verdiler. Bu şekilde torbalarımızı ücretsiz verme şansı bulduk. Bundan sonra da umarım kampanyamızı devam ettirebiliriz. Geçen sene Perşembe Pazarında başladık. Şimdi Armutçuk pazarında devam ediyoruz ücretsiz bez torbalarımızı dağıtmaya. Şu anda 3 bin torbayı geçmiş durumdayız. Asıl hedefimiz ücretsiz 5 bin bez torba dağıtmak. Bu insanlarımızda naylon torba kullanma eğilimini azaltacak.  Tabii tamamen kurtulmak gibi bir hayalin peşinde değiliz. Ne kadar az kullanılırsa doğamız için, Ayvalık’ımız özelinde çok daha iyi olur diye düşünüyoruz” dedi.

Projeye Ayvalık Sakarya Mahallesi’ni güzelleştirme hedefiyle faaliyet gösteren Pirüpak ekibi ile birlikte destek veren Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Lisesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. Sınıf Öğrencisi Fatih Kızılkaya, “iki yıldır pazara geliyorum bez torba dağıtmak için. Naylona dur demek için. Mutluyuz, insanları bilinçlendiriyoruz” derken 10. Sınıf Öğrencisi Eray Çetin, “İki senede 3 bin bez torba dağıttık. İlk başta biz veriyorduk şimdi insanlar kendileri gelip alıyor” dedi.

Bez torba alan vatandaşlar, “Doğada çabuk yok olmuyor bu proje iyi bir şey” diyerek memnuniyetlerini ifade etti. Simla Başkurt, “TEMA’nın bu uygulamasıyla ilk kez karşılaşıyorum. Naylon poşetlerden kurtulmak istiyordum. Çok iyi oldu” dedi. Pazarda simit satarken naylon poşet yerine TEMA’dan aldığı bez torbaları kullanmaya başlayan Mehmet Bek, “Organik, temiz, her yönüyle naylon torbaların pisliklerinden kurtuluyoruz. TEMA’ya teşekkür ediyor tüm halkımıza tavsiye ediyoruz” dedi.