“BÜYÜKŞEHİR ÇOK ACEMİLİK YAPTI, CANIMIZI YAKTI”

Nilgün KAYA

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında ‘yazlık evlerden de yıl boyu katı atık parası alınmasına’ yönelik önergeleri reddedilince, büyükşehir meclisindeki Ayvalık temsilcileriyle birlikte salonu terk eden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, soruna çözüm bulunmazsa kıyı belediyelerinin bir gün batacağını söyledi.

Ayvalık’ın uzaktan idare edilemeyeceğini belirterek büyükşehir yasasının yanlış olduğunu söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını yanıtladı. hafta içinde katıldıkları Büyükşehir Belediye Meclis toplantısını terk ettiklerini söyleyen Başkan Gençer, yaklaşık 30 milyon ciro eksiklerinin olduğunu belirterek,  “Elimizden yetkiler alınınca kuşa döndük. Belediye makamı Cumhuriyet Meydanı yanında ama Cumhuriyet Meydan bize ait değil. Temizliğini dâhil biz yapıyoruz ama yetki olarak Cumhuriyet Meydanı ve Ayvalık içinden geçen ana arter olduğu gibi Büyükşehrin.  İller Bankası payımızın yüzde 40’ını Büyükşehir alıyor işte bunları yapsın diye. Ayrıca kendi payları var, bir sürü kazanımları var. Büyükşehir çok acemilik yaptı, bizi de çok yaktı. Mesela katı atık parası sadece suyu kullanandan alınıyor.  200 temizlik işçisi çalıştırıyoruz. Kışın 15 olan çöp toplama aracı yazın 25’e çıkıyor. Kanun şunu söylüyor. Yaptığınız masrafın içinden çevre temizlik vergisini çıkaracaksınız. Biz 12 milyon harcıyoruz. 3 milyonu ayırıyorsunuz temizlik vergisinden gelen. Geriye kalan 9 milyonu Ayvalık’taki konutlardan alacaksınız. Ayvalık öyle bir yayılmış ki alan olarak, kış nüfusu 70 bin ama 50 km sahili var. Şurada bir kişi, öbür sahil sitesinde iki kişi ama her gün oraya gitmek zorundasın. Yol uzunluğu Türkiye’nin en uzun ilçelerinden birisi. O kadar mesafeyi bir kişi için bile gidiyoruz. Bize 1 milyon 600- 1 milyon 800 bin arası gelir geliyor su parasından. Biz temizlik hizmetleri için 12 milyon harcıyoruz. 4 milyonu vergiyle topluyoruz. 8 milyonu cepten harcıyoruz. Böyle şeylerde büyükşehir yardım etmiyor. Yerlilerden alıyoruz parayı. Yazlıkçı olanlardan yazın suyunu açtığında para alıyoruz yani o 3 aylık kaldığı dönem. Bu da bize büyük bir kayıp getiriyor. Adamın o ikinci, lüks evi. Ayda 10-12 liradan bahsediyoruz. Yılda 120 lira yapar. Ayvalık’a geliyor adam, yaşayanların kirletmediği kadar kirletiyor. Bahçesinin temizliğini yapıyor geldiğinde. Kışın biriken çöpünü, yaprağını atıyor. Nereye atıyor çöpleri? Yola. Hepsinin bahçesi var. Bir anda bir başlıyorlar Mayıs ayında, Temmuz ayının ortasına kadar. Bir kere acayip pisletiyor. Bir de giderken yapıyor aynı işi. Bunları temizliyoruz ama parasını alamıyoruz. Bu hizmeti cepten ödüyoruz. Biz bununla ilgili önerge verdik, konuştuğumuzda  ‘Geçen sene hata yaptık düzeltelim’ dediler ama önerge verdik reddettiler. Biz Meclis toplantısında salonu terk ettik. Çünkü ilçe belediyelerinde yazlık olan hangi Parti? Edremit, Erdek, Ayvalık. Bizim bu parayı almamamızı istiyorlar. Burhaniye’nin Gömeç’in de ihtiyacı var ama seslerini çıkaramıyorlar”.

 

“ÇÖZÜM BULUNAMAZSA BURALARIN BELEDİYELERİ BİR GÜN BATACAK”

Kırsal belediyelerle aynı statüde olduklarını bunun düzeltilmesi gerektiğini belirten Başkan Gençer, “Bize ilave bir şey verin. İstanbul’da yaşayan insan 4 ayını burada geçiriyor ama kişi başına milli gelirden alınan pay İstanbul’a ödeniyor. Biz çekiyoruz çöpünü, yol bozukluğunu, her şeyini bu kent çekiyor ama biz belediye olarak kazanamıyoruz. Yasaların değişmesi lazım. Büyükşehir yasası çok hızlı çıkarılmış.  Altınova, Ayvalık, Küçükköy belediyeleri ayrıyken 2013 yılında, 1. 6 milyon lira İller Bankası payı alıyordu. Şimdi ortalama 1 milyon 100 bin alıyoruz. Aradan kaç yıl geçti, enflasyonu hesap edin, köyleri de ilave ettiler. İller Bankası payının yarısı gitti, su parası Ayvalık Belediyesi gelirinin yüzde 40 idi o gitti. Su ve kanalizasyonda çalışan işçilerin maaşları, Altınova’da su pompaları elektrik masrafı bir de otobüslerle ilgili hizmet kollarını Balıkesir Büyükşehre devrettik. Ayda 2 milyon liralık su paramızı, İller Bankası payımızı büyükşehre devrettik.  30 milyon lira ciro eksiğimiz oluyor. Siz bana 30 milyon verin Ayvalık’ı uçururum. Böyle talihsiz bir durumumuz var. Biz bu paraları alabilsek, Ayvalık’ta 70 bine yakın konut var. Vatandaş , ‘Ben emlak vergimi veriyorum hizmeti tam isterim diyor’ haklı ama ne kadar vergi alıyoruz,150 lira 100 lira ama hizmet çok isteniyor. Eğer bu nüfus değişimi, yaz-kış arasındaki nüfus farklılığına bir çözüm bulamazsa hükümet buralarının belediyeleri bir gün batacak” dedi.