ÇEVRE İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Çevre Koruma Derneği, çevre kurtarma ve Ayvalık’taki anıt zeytin ağaçlarının tespiti için Karşıyaka Sosyal Sorumluluk ve Bilim Derneği ile güç birliği yapacak.

Karşıyaka Sosyal Sorumluluk ve Bilim Derneği Başkanı Hüsnü Yardımcı, Dernek Proje Sorumlusu Bezen Coşkun ile Dernek Başkanı Hüsnü Yardımcı’nın eşi, Evrensel Sulu boyacılar Derneği Başkanı Nurdan Yardımcı ile 6 Ocak Cumartesi sabahı Paşa Limanı’nda bir araya gelen Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği çevre için ortak projede çalışma kararı aldı.  Havva Taylan başkanlığındaki Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği yönetim kurulu üyeleri Halil Coşkun, Gürsel Koyuncu, İlhan Gündüz ve Metin Küren,  16 Şubat 2018’de tamamlanması planlanan Çevre Kurtarma ve Anıt Zeytin Ağaçlarına yönelik projeler hakkında görüş alış verişinde bulundu.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen aracılığı ile İzmir Karşıyaka Sosyal Sorumluluk ve Bilim Derneğiyle irtibat kurduklarını belirten Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan, “ÇED Bilgilendirmesi yapmak isteyen derneğe köylerde bu çalışmanın yapılabileceğini söyledim. Çalışma şimdilik askıya alındı ve bu arada proje çalışmaları yaptıkları için Ayvalık’taki anıt zeytin ağaçlarının tespiti ve korunmasına yönelik bir proje düşüncemizden bahsettim. Çevre Kurtarma konusunda çalışma planlayan dernek ile bu önerimizi de çevre kurtarma konusu ile birlikte tek proje çalışması altında yapmak üzere görüş birliğine vardık. Çevre kurtarma; maden ve sanayi çalışmalarından sonra tahrip olan alanları doğaya kazandırmak için hazırlanacak. Bu konuda Maden Adası üzerinde çalışma yapılabileceğini düşünüyoruz. İlhan Gündüz arkadaşımız Balya’yı önerdi. Uzman görüşleri sonucu kesinlik kazanacak. Ayvalık’taki anıt zeytin ağaçlarını da tespit ederek koruma altına alma konusu da projemiz kapsamında yapacağımız bir çalışma olacak” dedi.

Bunun dışında Karşıyaka Sosyal Sorumluluk ve Bilim Derneği ile maden ve sanayinin talan ettiği alanları kurtarma ve ilçedeki anıt zeytin ağaçlarının tespit ve korunması için proje ortaklığının önemli bir çalışma olacağını ifade eden Havva Taylan, “Türkiye’deki çevrecilerin tümü birlikte hareket kararı aldı. Hatta bu konuda Türkiye Çevre Federasyonunun toplantısı olacak önümüzdeki günlerde. Dünyanın öbür ucunda olan felaket bile bizi etkiliyorsa böyle güç birliği yapmamız çok önem kazanıyor” dedi.

Yapılacak çalışmayı Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu 5 programının projesi olarak  hazırlayacaklarını belirten Karşıyaka Sosyal Sorumluluk ve Bilim Derneği başkanı Hüsnü Yardımcı, çevre kurtarma projesinin Türkiye’de henüz örneği bulunmadığını, uzman bir kadro ile sistemli yapılacak  çevre kurtarmanın ileride yaygınlaşacağına inandığını söyledi.

Ayvalık Çevre Koruma Derneği, Karşıyaka Sosyal Sorumluluk ve Bilim Derneği’nin 24 Ocak’ta İzmir’de yapacağı atölye çalışmasına katılacak.