SAVCI ‘DOĞAL’, BAKAN ‘YAKANI BULAMADIK’

Nilgün KAYA

17 Ağustos’ta çıkan ve 20 hektar alanın zarar gördüğü Ayvalık Hakkıbey Yarımadası Cennet Koyu yangını ile ilgili soruşturma tamamlandı. Yetkililerin, iki ayrı noktada başladığı için sabotaj ihtimali üzerinde durduğu yangının ‘doğal’ sebeplerden çıkmış olabileceğinin tespit edildiği öğrenilirken Bakan Eroğlu’nun törende, “Yakanı bulamadık, araştırma devam ediyor” demesi kafaları karıştırdı.

Cennet koyunu cehenneme çeviren yangının ardından açılan soruşturmanın sona erdiği ve ‘Kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verildiği öğrenildi. Kararda, ‘devlet ormanı niteliğindeki yerde meydana gelen yangın olayı ile ilgili olarak olay yeri incelemesi sırasında ele geçirilen delil niteliği taşıyabilecek maddeler üzerinde yapılan incelemede kamera araştırması sonucunda ve tanık ifadelerinde yangının dışarıdan bir müdahale sonucu meydana geldiğine dair herhangi bir delil elde edilemediği, yangının çıktığı yerin çevresinde birçok yerde şişe parçaları ve sigara izmaritleri bulunduğu ayrıca yanan alan haricindeki orman zemini kurumuş otluk olduğundan yanan alanın zemininin de aynı olduğunun, orman zeminindeki otların ve çöplerin mevsim şartları nedeniyle kav derecesine geldiğinin, yangının da bu nedenle doğal sebeplerden çıkmış olabileceğinin tespit edildiği, orman yangını çıkmasına kast veya taksir boyutunda müdahale ile etkisi olan kimsenin tespit edilemediği anlaşılmakta ve CMK 172. Madde gereğince kovuşturmaya yer olmadığına’ denildi.

“AYNI ANDA AYNI DAKİKADA DOĞANIN KENDİSİNİN YAPTIĞI YANGIN BİRAZCIK KOMİK”

Soruşturmaya müşteki olan Ayvalık Çevre Koruma Derneği Başkanı Havva Taylan, “Yangın sonrasında soruşturma başlatılmış ama soruşturma başlamadan önce dozerler girmişti. Dozerler, kepçeler alanı temizledikten sonra soruşturma açıldı. Biz en başta gidip müşteki olmak istediğimiz söylediğimizde bize daha soruşturma açılmadığını söylediler ama biz dilekçemizi verip müşteki olduk. Soruşturma tamamlanmış,  gün önce sonuç geldi. İnsan eliyle değil doğa sonucu yangın çıktığına dair. Ama aynı anda, aynı dakikada iki farklı noktada doğanın kendisinin yaptığı yangın birazcık komik. ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç Elektrik Mühendisi olarak alanda yaptığı incelemelerde kesinlikle buna katılmıyor. Üst mahkemeye gidelim gitmeyelim kararsızlığını yaşadık çünkü her şey kazılmış” dedi.

BAKAN; “ YAKANI BULAMADIK ARAŞTIRMA DEVAM EDİYOR”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da fidan dikim töreni sırasında yaptığı konuşmasında “Maalesef yakanı bulamadık, araştırma devam ediyor” demesi kafaları karıştırdı.