UZLAŞTIRMA BÜROSU ADLİYENİN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK

Nilgün KAYA

Ayvalık Adliyesi bünyesinde oluşturulan uzlaştırma bürosu, 7 ayda ele aldığı 520 dosyanın 280’ini uzlaşı ile sonuçlandırarak, dosyaların yaklaşık yüzde 45’ini başarıyla tamamladı. Ayvalık Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, vatandaşları uzun yargılama süreçlerinden, mahkemeleri ise iş yükünden kurtaran uzlaşı sayesinde Vakıf ve kurumlara bağışla toplumsal fayda sağlandığına da dikkat çekti.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle 1 Aralık 2016’dan bu yana Ayvalık Adliyesinde de oluşturulan Uzlaştırma Bürosu ekibi çalışmalarına yoğun ve etkin biçimde devam ediyor. 7 aydır gündemde olan uygulama kapsamında, hukuk eğitimi görmüş uzlaştırıcılar devreye girerek konu davaya yansımadan tarafları uzlaştırmaya çalışıyor. Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel yönetiminde Cumhuriyet savcıları ile koordinasyon halinde çalışan Buket Saraç, Çiğdem Saymaz, Hatice İnlafoğlu, Harun Levent, Mustafa Bayraktar, Mesut Eğilmez ve Bülent Yolcu’dan oluşan Uzlaştırma Bürosu, ele aldığı dosyaların yüzde 45’ini uzlaşma ile sonuçlandırdı. Kanuna göre basit tehdit, basit veya taksirle yaralama, hakaret, konut dokunulmazlığının ihlali, kişilerin huzurunu bozma, dolandırıcılık, basit hırsızlık, bilgi, belgelerin deşifre edilmesi ve benzeri konularda vatandaşların uzlaştırma bürosuna başvurabildiği belirtildi.

“TARAFLAR BARIŞIYOR, ZARAR KARŞILANIYOR, TOPLUMSAL FAYDA SAĞLANIYOR”

Uzlaştırma Bürosu’nun süreç içerisinde hem ele aldığı dosya sayısı hem de uzlaşıyla sonuçlandırma oranının arttığına dikkati çeken Ayvalık Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel,  ” Uzlaştırma, tarafların barışması ve zararın karşılanması konumudur. Ceza Kanunu’nda bazı suç türleri var. Şikâyete bağlı veya basit olmakla beraber.  Şikâyete bağlı olmadığı halde uzlaşmaya tabi bazı suçlar da var. Dava yoluna gidilmeden tarafların olurları alınıyor. Karşılıklı hoşgörü ve rızaları ile toplumsal değerlerimiz olan hoşgörü ve iyi niyet aracılığıyla vatandaşlar arasındaki diyalogu sağlıyor toplumsal uzlaşı oluşturuluyor. Mahkemelerin iş yükleri azalırken vatandaşlar uzun yargılama süreçleri yaşamıyor. Devletin yargılama harcaması da azaldı ve uzlaştırma faaliyetleri kapsamında uzlaştırma şartı olarak çeşitli vakıf ve kurumlara bağış yapılabiliyor. Toplumsal anlamda da faydalı bir sistem oldu” dedi. Davalık olan vatandaşların aralarındaki sorunların daha da büyümemesi için uzlaşıp barıştırıldığını ve maddi zararın da telafisinin peşine gidildiğini belirten Başsavcı Tokel, uzlaştırma çalışması ile Ayvalık’ta Köpek barınağına mama alındığını ve farklı kurumlara toplam 10 bin lira bağış yapıldığını belirtti.