DENİZCİLİĞİMİZİN GURUR GÜNÜ

Nilgün Kaya

Türk Denizciliğinin en önemli atılımı Kabotaj Kanununun 90. Kabul yılı, Ayvalık’ta tören ve yarışmalarla kutlandı. Şehit denizciler için denize çelenk bırakılıp denizden Türk bayrak çıkartılırken, yüzme yarışlarından çekişmeli yağlı direğe kadar hareketli geçen kutlamayı her yaştan Ayvalıklı ilgiyle izledi.

Ayvalık’ta Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90. Yılı kutlamaları, Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 09.30’daki törene Kaymakam Namık Kemal Nazlı, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, Liman Başkanı Asım Özalp, askeri ve sivil erkân katıldı. Liman Başkanlığı çelengi anıta sunulmasının ardından saygı duruşu ve Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

Cumhuriyet öncesi denizciliğimizin en önemli atılımlarından olan Kabotaj kanununun Türk denizciliğinin gelişmesi anlamına geldiği vurgulandı. Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri Kaan Eser günün anlam ve önemine ilişkin şiir okurken okul öğrencisi Furkan Engin ‘Denicilik andı’nı okudu.

“ÜLKEMİZİ DENİZCİ BİR ÜLKE HALİNE GETİRMEK EN BÜYÜK İDEALİMİZ”

Liman Başkanı Asım Özalp, “Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün ‘Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalı’ veciz sözü ile ifade ettiği duygular hedefimiz, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizi denizci bir ülke haline getirmek en büyük idealimizdir. Temiz denizlerde güvenli denizcilik temennisiyle 1 Temmuz Kabotaj bayramını kutluyorum” dedi.

HIZLI YÜZMEYE VE YAĞLI DİREKTE BAYRAĞI ALMAYA ÇALIŞTILAR

Törenin ardından yarışmalara geçildi. Yüzme yarışları ile başlayan yarışmalar her yaştan Ayvalıklı tarafından ilgiyle izlendi. Yüzme yarışına yaklaşık 20 kişi katılırken Yağlı direkteki çekişmeyi ise Muratcan Tural kazandı. 100 metre yüzme genç erkekler yarışmasının birincisi Doruk Kızılkaya, ikincisi Ahmet Can Soylar, üçüncüsü Mehmet Yurtgül oldu. 

100 metre Büyük erkekler yarışmasında ilk üçü Çetin Akkoç, Utku Atılgan  ve Aşkın Bum paylaştı. 100 metre Genç Kızlar kategorisinde birinci Selinay Göktaş oldu. Yelken Erkekler kategorisinde birinci Deniz Elmacı, ikinci Bora Eker, üçüncü Aslan Kaldırımcı, Yelken Kızlar kategorisi birincisi Irmak Elmacı, ikincisi Kardelen Kaldırımcı, üçüncüsü Yağmur Aksu oldu. Yarışlarda dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi. Yarışmaların sonunda 70’li yıllarda yüzme yarışlarında Türkiye birinciliği elde eden Apiko Necdet, Mehmet Çiçek ve Çetin İçten’e Liman Başkanı Asım Özalp tarafından madalya verildi.