TEKNELERLE DENİZDE ÇEVRE EYLEMİ

Nilgün KAYA

Balıkçısından öğretmenine, yelkencisinden esnafına, denizcisinden STK temsilcisine Ayvalıklılar; kente, denizine ve denizcisine sahip çıkmak için denizde bir araya geldi. Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Gününde düzenlenen eylemde, rengârenk balonlar ile bayram coşkusu yaratırken çeşitli boylardaki pankartlar önemli mesajları ile doğanın hırslar için küçük, yaşamak için büyük bir alan olduğu hatırlatıldı. Ayvalık limanı, Çamlık Yelken Kulübü ve Cunda (Ali Bey) Adası’nda düzenlenen eylemi kıyıdan izleyen vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Gününde, Ayvalık’ta yapılan en dikkat çekici eylemlerden birine imza attı. Başkan Havva Taylan ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra esnafından balıkçısına, öğretmeninden yelkencisine bir araya gelen Ayvalık ve deniz sevdalıları, denizde düzenlenen eylemle denize ve denizcisine sahip çıktı, vatandaşları da sahip çıkmaya çağırdı. Eyleme;Ahmet Kemer başkanlığındaki S.S Turizm Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi (Patriça Tur) ve Kaptan Cem Balcı’nın yönetiminde görev yaptığı Cunda Su Ürünleri Kooperatifi başta olmak üzere Ayvalık Kent Konseyi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, TEMA Ayvalık Şubeleri, Birleşik Haziran ve Emek Partisinden temsilciler ve çok sayıda vatandaş destek verdi. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer eyleme katılamadı ancak tekneler hareket etmeden gelerek yaşam savunucularına destek verdiğini belirtti.

RENGÂRENK BALONLARLA SÜSLENEN TEKNELERDE PANKARTLAR AÇILDI

Ayvalık merkez, Ali Bey Adası’ndan (Cunda) gelen tekneler, Pazartesi günü saat 12.00’de Cumhuriyet Meydanı sahili önünden hareket etti. Aralarında özel tekneler, gezi tekneleri, balıkçı tekneleri ve sandalların bulunduğu 26 tekne, Yelken İhtisas Spor Kulübü önünde bir araya gelerek Cunda’ya hareket etti. Rengârenk balonlarla süslenen teknelere binen eylemciler, mesajlarını açtıkları pankartlarla verdi. Yelken İhtisas Spor Kulübü önünden birlikte hareket eden tekneler, korna çalarak Ayvalık limanına doğru ilerledi. ‘Temiz deniz istiyoruz’, ‘Ayvalık denizine sahip çık’ ‘Adalar bizim’, ‘Balıkçılara barınak’, ‘Arıtmayı çalıştırın’ ‘Kutsal ağaca dokunma’, ‘Zeytinler aşkına’, ‘Kuşlar aşkına’, ‘Arılar aşkına’, ‘Tabiat Parkını vermeyeceğiz’, ‘Derin deşarj değil arıtma’ yazılı pankartlarla bezeli tekneler, Ayvalık Limanına yaklaştığında teknelerden ‘Ayvalık denizine sahip çık, balıkçına sahip çık’, ‘Tabiat parkını vermeyeceğiz’, ‘Derin deşarj değil arıtma’ sloganları attı.

DENİZ KIYISINDAKİ VATANDAŞLARDAN ALKIŞLI DESTEK

26 teknenin yaklaşması ile Ayvalık sahil kesimi bir anda hareketlendi. Sloganlara ve eyleme, deniz kıyısındaki çay bahçelerinde oturan vatandaşlardan da alkışlı destek geldi. Bazı vatandaşlar eylemi an an fotoğraflarken bazıları da sloganlara sözlü olarak katıldı. Ayvalık limanından ayrılan tekneler Ali bey (Cunda) Adasında da eylemi tekrarladı.

AYVALIK; YEŞİLİ, DENİZİ VE ADALARI İLE BİR BÜTÜNDÜR, ASLA RANTA KURBAN EDİLEMEZ”

Çocuklara emanet dünyaya ihanetin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan, “Anadolu’muzun dereleri, yer altı ve yer üstü suları sermayeye kurban edilmeye devam ediliyor. Elbette biz çevre dostları yenilenebilir enerjiye karşı değiliz ve destekliyoruz ancak RES’lerle ormanlarımızın yok edilmesine göz yumamayız” dedi.2004 yılında Tabiat Parkı ilan edilen, 2009 yılında reviz planının, vatandaşların verdiği 1’er lira ile Danıştay’da açılan dava ile engellendiğini belirten Başkan Taylan, Ayvalık özelinde çevre sorunlarının ileriye dönük olarak ürkütücü boyutta devam ettiğini söyledi. Başkan Taylan, “ Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Türkiye’nin en büyük tabiat parkıdır. Sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi değerleri ile aday adayı olsa da UNESCO’nun Dünya Mirası Listesine girmeye hak kazanmıştır. Yani Ayvalık üzerinde hoyratça rant hesapları yapılacak bir yer değildir. Ayvalık gözümüz gibi korunacak bir yerdir. Gerek şehrin planlaması gerekse yapılacak kentsel yatırımlar bu çerçeve göz önünde bulundurularak hazırlanmalı, kentimizin ruhu korunmalıdır. Yani ihaleye sunulanın aksine abuk subuk, ucube bir köprü yapılmamalıdır. Gözü dönmüş rantçıların isteğiyle Tabiat Parkımız tekrar revize edilmek isteniyor. Bu kez daha vahşi bir planla sadece Tabiat Parkımız değil neredeyse tüm Ayvalık rantçıların iştahına sunulmak isteniyor. Ayvalık yeşili, denizi ve adaları ile bir bütündür, asla ranta kurban edilemez. Sağır kulaklar duysun, kör gözler görsün Ayvalık bizim emanetimizdir. Ona ihanet ettirmeyiz. Bu bütünlük içinde denizimize gereken özeni göstermeliyiz. Ayvalık’ın deniz dibi Kızıldeniz’den sonra en büyük kırmızı mercan alanıdır. Tabiat Parkının kırmızı mercanları da kapsayan tüm alana yayılmasını istiyoruz. Denizimizi filtre eden; pina, sülina, deniz patlıcanı ve kıllı midemiz  zalimce bir şekilde körfeze ve iç denize arıtılmadan deşarj edilen kanalizasyonla yok olma tehdidi altındadır. Daha önceden mevcut üç belediyenin sınırları içindeki üç arıtma tesisinin hiçbiri bugün BASKİ tarafından çalıştırılmamaktadır. Bizler derin deşarjın yanı sıra arıtmaların da çalıştırılmasını istiyoruz” dedi.

“SERMAYEYE İNAT, YAŞASIN HAYAT”

Atıkların ayrıştırılması, çöplerde geri dönüşüm, balıkçılara barınak gerektiğine de işaret eden Başkan Taylan, zeytinlik alanların ranta açılmak istenmesine de tepki gösterdiklerini söyledi. Zeytinin düğün hediyesi, ataların beşiği ve doğan kız çocuklarının güvencesi olduğunu söyleyen Taylan, “Bu yasa meclisten geçerse 117 milyon zeytin ağacı yok olacak, en az 10 milyon insan ekonomik olarak etkilenecek ve bütün halkın sağlığı tehlikeye girecek. Denizler aşkına, zeytinler aşkına, kuşlar aşkına, balıklar, arılar aşkına sermayeye inat yaşasın hayat dedi. Eyleme yaklaşık 250 kişinin katıldığını açıklayan Taylan, destek verenlere teşekkür etti.

 

“FELAKETİN KIYISINA GELMEDEN İNSANLARIN KIYILARA GELMESİNE MUTLUYUM”

Denizde yapılan eyleme İzmir’den de destek geldi. İzmir Deniz Ticaret Odası ve TURMEPA İzmir Şubesi temsilcisi Saygın Yörük, yüksek bir katılımla gerçekleşen eylemin insanların farkındalığını göstermesi açısından çok güzel olduğunu ifade ederek, “Odamız ve Derneğimiz denizlerimiz ve su kaynaklarımızla ilgili farkındalık açısından soysal projeler ve etkinlikler yapıyor ancak daha geniş kapsamlı etkinlikler yapmalıyız çünkü toplum olarak ne yazık ki denize yüzümüzü değil sırtımızı dönmüş durumdayız. Bizim duyurmaya çalıştığımız mesajlar bu eylemde verildi. Kirlilik açısından veriler kötü ve çarpıcı. Felaketin kıyısına gelmeden insanların kıyılara gelmesine mutluyum” dedi.