İLK ASKER KURŞUNUNUN 98. YILDÖNÜMÜ

Nilgün KAYA

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ‘İlk Asker Kurşunu’nun atıldığı Ayvalık, 98 yıl sonra düzenlediği törende, hem kurtuluşu hem de barışı sağlayan kahramanları andı.

Düşmana atılan ilk asker kurşunu anısına Yarbay Ali Çetinkaya ve askerlerini anarak bir tepesine İlk kurşun ismini veren Ayvalık, ilk asker kurşununun 98. yıldönümünü törenlerle kutladı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen tören, 29 Mayıs Pazartesi sabahı 09.30’da Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı’nın Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ellerinde çiçeklerle törene katılan STK temsilcileri ve vatandaşlar, Atatürk anıtını çiçeklerle donattı.

Törene Kaymakam Namık Kemal Nazlı, İlçe Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özay Dörttepe, İlçe Emniyet Müdürü Fikret Bakır, CHP İlçe Başkanı Ahmet Toker, Gaziler ve çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcileri ile birlikte çok sayıda vatandaş katıldı. Abdülvahit Sağlam İlkokulu tarafından hazırlanan programda okul öğrencileri Feridun Arda Uzak ve Murat Varil tarafından şiirler okundu. Abdülvahit Sağlam İlkokulu öğrencilerinin milli mücadele dönemine ilişkin canlandırması  ve halk oyunları ekibinin gösterisi beğeniyle izlendi.

“İLK KURŞUN MİLLİ MÜCADELE ATEŞİNİN YAKILMASINDA UNUTULMAZ BİR ROL OYNADI”

Türkün milli vicdanının, milli sesinin haykırıldığı günün 98.yılını kutlama onurunu yaşadıklarını kaydeden İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özay Dörttepe, “Bugün Ayvalıklıların ve Türk milletinin onur ve haysiyetlerine sahip çıktıkları destani kahramanlık günüdür” dedi. Tarihsel süreci özetleyen konuşmasında Dörttepe, “Yaşadığı toprakları böyle zamanlarda terk edenler yalnız bir şeyden emin olmalıdırlar; dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir zaman hür ve bağımsız yaşama hakkını bulamayacaklar. İşte Yarbay Ali Bey’in işgale karşı koyuşu, ilk kurşunu atışı, harp yorgunu bu büyük milletin vicdanına ve namusuna sahip çıkmak demekti. Adeta bir kardelenin açması gibi; ilk kurşun direnişi, teslimiyetçilere iyi bir ders olmuş, milli mücadele ateşinin yakılmasında unutulmaz bir rol oynamıştır” dedi.

“AYVALIK, BU GURURU HEP YAŞAYACAK”

Ayvalık’ın milli bayramlarını her zaman coşkuyla kutladığını söyleyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Milli mücadelenin başlangıcı oldu, Kuvay-i Milliye hareketinin başlangıcı oldu.  29 Mayıs bu gururu Ayvalık hep yaşıyor hep yaşayacaktır. Bugünün bir başka anlamı daha var İstanbul’un fethidir. Bugün Ayvalık için olduğu kadar ulus içindir çünkü ilk kurşun bütün ülkeye cesaret vermiştir” dedi.