STK’LAR ‘SORUMLULUK-GÖNÜLLÜLÜK-ÖRGÜTLÜLÜK’ KONULARINI ELE ALDI

Nilgün KAYA

‘Birlikte Yeşil Enerjiye’ projesi kapsamında gerçekleştirilen İklim İçin STK Ağı yüz yüze buluşmalarının ikincisi Çanakkale’de yapıldı. İda Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde yapılan ‘Sorumluluk-Gönüllülük-Örgütlülük’ konulu toplantıya 15 farklı çevre platformunda 50’ye yakın temsilci katıldı.

Kuzey Ege’deki çevre platformları arasında bir iletişim ağı kurmak üzere Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından hazırlanan İklim için STK Ağı projesinin ikinci toplantısını Uygur Özesmi moderatörlüğünde gerçekleşti. Sorumluluk-Gönüllülük-Örgütlülük konularının tartışıldığı toplantı Çanakkale Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yaklaşık 3,5 saat sürdü. Edremit, Küçükkuyu, Nusratlı, Bayramiç, Bozcaada, Çanakkale, Gelibolu, Gökçeada’nın yanı sıra Ayvalık’tan Kent Konseyi adına Ahmet Üzgeç, Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği adına Kadri Kaya ve İlhan Gündüz, Atatürkçü Düşünce Derneği adına Gürsel Koyuncu, Ayvalık Tabiat Derneği adına Erhan Çiftçi katıldı.

Toplantının ev sahibi İda Dayanışma Derneği’nden İlhan Pirinçciler açılış konuşmasında, yaşam kaynaklarının sürekliliğini korumak, tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmek, üretim kaynaklarımızı sorgulamak zorunda olduğumuza dikkat çekerek, Kazdağı hem insanlar, hem de termik santraller sebebiyle tehdit altında olduğunu söyledi.  ‘Birlikte Yeşil Enerjiye’ proje koordinatörü ve aynı zamanda Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Cemil Ortaç, üretmeden tükettiğimiz veya tükettiğimiz kadar üretmediğimiz için sıkıntılar oluşmaya başladığını belirtti.  TEMA, Greenpeace ve Change.org’da projeler yürütmüş olan Uygar Özesmi sorumluluk konusunda empatinin, hayranlık, sevgi ve kaygı faktörlerinin ilişkisine değindi.  Örgütlenme başlığı altında ise karşılaşılan problemlerde ve tehditlerde taktik, strateji faktörleri Çanakkale’de karşılaşılan güncel sorunlar ekseninde tartışıldı. Toplantıya katılan 50’ye yakın çevrecinin çalışmaları ve gönüllülük hikayelerinden bahsetmesiyle devam eden toplantının üçüncüsü 11 Mart Cumartesi günü Ayvalık’ta gerçekleşeceği açıklandı. ‘Şiddetsiz İletişim-Sivil İtaatsizlik-Savunuculuk’ konularının konuşulacağı toplantının moderatörleri Eylül Özyürek ve Pınar İlkiz olacak. Toplantıya Kuzey Ege’deki tüm çevre oluşumları davetli.