“KIRLANGIÇ, AYVALIK’IN YENİ SOSYAL-KÜLTÜREL YAŞAM MERKEZİ OLACAK”

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediyesi tarafından Kasım ayında ihaleye çıkartılan ancak katılım olmadığı için ihalesi gerçekleştirilemeyen Kırlangıç Fabrikası’nın projesi, Ayvalık’ta yapılan toplantıda proje mimarı Ersen Gürsel tarafından anlatıldı.

17 Aralık Cumartesi Günü saat 14.00’te Ticaret Odası Salonu’nda gerçekleştirilen sunuma Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Erkal, Belediye Meclis üyeleri Ufuk Ova, Salman Kayran, Kent Konseyi ve KASAİD Şube Başkanı Filiz Karayelli, Mimarlar Odası Ayvalık Şube Başkanı Gündüz İşgüder, oda yönetimi, Balıkesir Mimarlar Odası yönetim ve üyeleri katıldı.

“KIRLANGIÇ, AYVALIK’IN GELECEĞİNİ SİMGELEYEN İKİ ALANDAN BİRİ”

Mimarlar Odası Ayvalık Şubesinin daveti ile geldiği Ayvalık’ta, bir ‘Sosyal kültürel yaşam merkezi olarak Kırlangıç projesini ‘anlatan Mimar Ersen Gürsel, Ayvalık’ın geleceğini simgeleyen iki alandan biri olarak tanımladığı Kırlangıç’ın önemine değinerek, “Burası Ayvalık’ın yeni yaşam merkezi olacak. Ayvalık’ın geleceğinin yaşam alanı olması nedeniyle projeye çok özendik. Kırlangıç tesislerinin yer aldığı dokunun korunması çok önemliydi. Ayvalık kendi içinde özgün dinamik mekânlara sahip. Bunları korumak ta bizim elimizde” dedi.

Mübadele Müzesi, Kent Tarihi Arşivi, Ayvalık Mutfağı bölümü, 22 odalı konaklama tesisi, 5 adet sanatçı atölyesi, STK’lar için iki ünite, açık ve kapalı toplam 500 kişi kapasiteli konser salonu, köşe kahvesi, zeytinyağı presinin de konulacağı ve üretimin anlatılıp zeytinyağı satılacağı, ayrıca ilçeye özgü sebze ve meyve sergi ve satışının da yapılacağı dükkanın da kompleks içinde planlandığını söyleyen Gürsel, “Ayvalık’ın kültürünün yaşaması sürekliliğini bu mekan içinde biz yaşatmalıyız dedik. Merhum Ahmet Yorulmaz’ın kitaplarından çok beslendik. Bu nedenle bir de kitapçı dükkanı yapalım dedik. Konaklama birimi de olacak proje için de bu misafirhane de olabilir Koruma Kurulu bunu misafirhane olarak tanımladı. Burada gece hayatını da sürdürmemiz lazım. Kışın müthiş bir sessizlik oluyor. Bu işletmeler için olumsuz oluyor. Bu tür merkezlerde yaşamı 8 saat-12 saat daha uzatmamız gerek. Bu konudaki çalışmamız Kırlangıç projesinin ikinci etabını oluşturuyor. Dışarıdan gelen insanlar diyor ki ya insanlar taşıtların yürüdüğü yolda yürüyor. Bunun için kaldırımları genişletebilir miyiz dedik. Atatürk Caddesinden 38 kesit aldık. Armutçuk’tan başladık. Kara tarafındaki binaların kesitler adlığımız yerden fotoğraflarını çektik ve gelişigüzel hareketlenme ile karşılaştık. Yayalar minimumda taşıtlar maksimum da. 6.5 km’lik yürüyüş yolu yaya hareketine açık.  Kırlangıç içindeki en önemli toplanma alanı açık. İdeal fuar, konser, etkinlik alanı. Turizm sezonu dışında burayı farklı aktivitelerle canlandırma imkanı verecek” dedi.

“BU BİR MİMARIN TEK BAŞINA YAPABİLECEĞİ BİR PROJE DEĞİL, BURADA YAŞAYANLARA DA SORULMALI”

Ayvalık’ta daha önce Suzan Sabancı Dinçer’in ‘Müze’ izniyle aldığı Ay Işığı Manastırının projesini de yapan Mimar Gürsel, “Eğer bir ön araştırma yapmazsanız her an her şeyle karşılaşabilirsiniz ama önemli olan projenin açık olması gerek. Her an bir yönden öneri gelebilir.  Bu proje bir mimarın tek başına hazırlayacağı bir proje değil. Öncelikle bu kamusal bir proje. Ve kentte yaşayan insanların görüşleri alınmalı. Kentte yaşayan yaşlılarla konuşup dinlediğimiz şeylerden fikir edinebiliriz, bunu kaçırmamamız lazım. Bu proje için bir isim var ki çok önemli. Eski Belediye Başkanı Ahmet Tüfekçi burasını almasaydı biz burada konuşamayacaktık. Bazen böyle fedailer çıkar ama belediye başkanlarından da bu beklenir yoksa kaldırımı herkes yapar.  Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’de Kırlangıç’ın tarihi dokusunu koruyacağız. Tarihi mekânda bir yaşam alanı oluşturacağız. Kendisine projeyi bu noktaya getirdiği için teşekkür ederim” dedi.