AYVALIKLILARIN VAZGEÇEMEDİĞİ LEZZET; KARA DİKEN

Nilgün KAYA

Papalina’dan Barbun’a türlü balığa, ahtapottan kalamara türlü deniz ürününe sahip Ayvalık’ta kıllı bir midye türü olan Kara diken, ilçe halkının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Aralık ayında başlayıp Ocak sonu Mart 15’e kadar en verimli döneminde olan kara dikene kışın ilçeyi gezmeye gelen turistler de büyük ilgi gösteriyor.

Özel makası ile kesilen, küçük bir kavanoz içinde biriktirilip satılan, limon ve zeytinyağı ilave edilerek yenilen deniz kestanesi nam’ı diğer Kara diken, Ayvalık’ta balıkçılar tarafından ilçe ekonomisine kazandırılıyor. Kara diken mevsiminin başladığı Ayvalık’ta, bu ürünün alıcıları arasında Ege’nin karşı yakasından ilçeye gezmeye gelen Yunanlılar da yer alıyor.

Ayvalık ve Ege bölgesi koylarında bol miktarda bulunan kara diken,  E vitamini deposu olması ve hücre yenileyici özelliği ile biliniyor. Koyu mor, kızıl ya da morumsu, siyaha yakın uzun dikenlerle kaplı bir görüntüsü olan Deniz kestanesi ya da Ayvalıklıların değimiyle kara diken, ilçede sevilen lezzetlerden biri. Adaların kıyılarında bolca bulunan deniz kestaneleri meze olarak ta restoranların ve vatandaşların sofralarının vazgeçilmezi.

ÇİĞ OLARAK TÜKETİLEN KARA DİKEN ZEYTİNYAĞI VE LİMONLA ÇEŞNİLENDİRİLİYOR

Kayaya yapıştığı yerde ağız denilen konik bir kısım bulunan kestanenin içindeki havyara ulaşmak için bu kısımdan yuvarlak kesmek gerekiyor. İçindeki havyarı, yani yumurtası yenen kara dikenin Yumurtası portakal rengi olur. Renk ne kadar portakala çalarsa kalitesi o kadar iyi olarak biliniyor.

İrili ufaklı adaları ile Ayvalık, kara dikenin de bol bulunduğu yerlerden. Müthiş bir kolesterol deposu olan kara diken mutlaka çiğ olarak tüketiliyor. Zeytinyağı ve limonla çeşnilendiriliyor. Kara dikenin 200 ml şişelerdeki satış maliyeti 20 lira. Deniz Emekçileri ve Su Ürünleri Derneği Başkanı Süreyya Dalga, “İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’e, Bursa’ya gönderiyoruz. Oradaki restoranların mutfağında kara Ayvalık’tan çıkarılan kara diken var. Ayvalık’ta ise her vatandaş severek yiyor” dedi. Balıkçılık yapan Sadun Göktürk, Ayvalık’ın bu sembol lezzetini ilçeye gezmeye gelen turistlerle paylaşırken bir yandan kara dikenin nasıl yenileceğini de tarif ediyor. Kore’de, Japonya’da, Singapur’da ve hatta ABD’de bile kullanılan bir yiyecek olan kara diken cinsel gücü arttıran en güçlü afrodizyaklardan biri olarak biliniyor.