AYVALIK BOĞULUYOR

Rüzgarlar kentinde hava kirliliği

Nilgün KAYA

Ayvalık havaların soğumasıyla birlikte kendini hissettiren hava kirliliği, 9 kıştır kenti etkisi altına aldı. Bugüne kadar hiçbir ölçümün yapılmadığı kirliliğin boyutlarının arttığı ev kentin hava kalitesinin gitgide bozulduğuna dikkat çeken vatandaşlar, sabah saatlerinde ve gün içinde bile kent sokaklarında nefes alınamadığını belirterek yetkililerin artık bu soruna çözüm bulmasını istedi.

Bol oksijeni ve yıl boyu esen rüzgârlarıyla bilinen Ayvalık’ta yaşayanlar, kış geldiğinde rüzgârın esmediği her gün hava kirliliği ile mücadele ediyor. Ayvalık ilçe merkezinde hava kirliliğinin yoğunlaştığı gözleniyor. İs ve kurumla dolan sokaklar gün içinde bile yolda yürünmez hale geliyor.

Havadaki kükürtdioksit ve asılı partiküler madde konsantrasyonları ile araç egzozlarından çıkan azot oksitler ve karbon monoksit konsantrasyonlarının 6 aylık iki periyot halinde ölçümlerinin yapılması gerekiyor. Ölçümler, kirliliğe karşı alınacak tedbirler ve konuyla ilgili yapılacak araştırmalara yön vermek açısından gerekli ancak Balıkesir’de sabit ölçüm kabinlerinde hava kirliliği ölçümleri düzenli olarak yapılırken Ayvalık’ta bugüne kadar herhangi bir ölçümün yapılmadığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, ilçede gezici istasyonlarla ölçüm, Kaymakamlık ve Belediyenin talepleri doğrultusunda gerçekleştirilebiliyor. Bol oksijeni ve kaliteli havası ile turizmde yer edinen ilçenin bu özelliğinin kaybolmaması ve sağlıklı nefes almak için Ayvalıklılar, havaların soğuması ile birlikte kendini hissettirmeye başlayan kirlilik konusunda ölçüm yapılmasını istiyor. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün önceki yıl yaptığı açıklamaya göre; Ayvalık’ta vatandaşların talebi üzerine hava kalitesi ölçüm cihazının Marmara Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü’nden talep edildiği ancak ölçüm cihazı yetersizliği ve planlamada Ayvalık olmadığı için cihazın sağlanamadığı, 2017 yılında talep edilebileceği belirtilmişti.

Ölçümlerin yanı sıra ilçedeki yerel denetim ekibinin kontrolleri ve vatandaşların kullandıkları kömür kalitesinde titiz olup olmadığının belirlenmesi gerekiyor. Yetkililer, Nemlilik, sıcaklık, hava hareketleri gibi meteorolojik olaylar ve topografik özelliklerle de doğrudan ilişkili kirliliğin, kirletici parametrelerin kaynağında kontrolü ve uygulanan kontrol tedbirlerinin sıkı bir şekilde takip edilmesiyle azaltılabileceğini belirtiyor.

Günün hemen her saati etkili olan kirli hava, Ayvalık’ta yaşayan ya da tedavi için gelen KOAH-Astım hastalarını da evden çıkamaz hale getiriyor.

KİRLETİCİ PARAMETRELER SAĞLIĞA ETKİLERİ

Karbon -Kanın oksijen taşıma özelliğini engellerken Monoksit Kardiyovaskular, sinir ve akciğer sistemleri etkiliyor. Sülfür Dioksit, Solunum yolu problemleri, akciğer dokusu bozulmalarına yol açıyor. Kurşun, özellikle çocuklarda beyin zararlarına sebep verirken Nitrojen Dioksit, Solunum yolu ve Akciğer hastalıklarına neden oluyor. Ozon, Solunum yolu problemleri, zor soluma ve kısıtlı ciğer fonksiyonları gibi, Astım, göz sulanması, geniz tıkanması, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve akciğer dokusunun erken yaşlanması sorunlarının ortaya çıkmasına neden olurken Partikül Madde, Göz ve gırtlak sulanması, bronşit, ciğer hastalıkları, görme bozukluğuna yol açıyor.