BARIŞ VE DOSTLUK İÇİN KÜREK ÇEKTİ

Türk-Yunan dostluğu ve seyahatin farklı yolunu göstermek için

Nilgün  KAYA

Türkiye’yi Hopa’dan İskenderun’a kıyı kıyı dolaşan, 7 ülke kıyılarını da kürek çekerek gezen Kürek Sporcusu Hüseyin Ürkmez, ‘Dostluk için kürekle Midilli turu’ adını verdiği gezisini tamamladı.  Lesvos Adasını kürek çekerek dolaşan Ürkmez’in kıyı kıyı Ada gezisi, adada yaşayanlar tarafından fotoğraflanıp sosyal medyada açılan sayfada paylaşıldı.

Ayvalık Yenimahalle Spor Kulübünün futbolcu kızlarına kürek eğitimi vermek için geldiği Ayvalık’ta, Kulüp yönetiminden Müge Kubilay ile şekillendirdiği projesini kısa sürede hayata geçiren Hüseyin Ürkmez, Yunanistan’ın Lesvos Adası çevresini kürek çekerek dolaştı.

DÜNYA BARIŞ GÜNÜNDE ADA TURUNU TAMAMLADI

18 Ağustos’ta Ayvalık’tan Lesvos  Adası Midilli kentine geçen Ürkmez,  Yunan yetkililer ve demokratik kitle örgütleri tarafından karşılandı. Turyol ve Ayvalık Belediyesi sponsorluğundaki projesi için 19 Ağustos’ta Midilli’den denize açılan Ürkmez, Skala Eressos’da hava şartlarından dolayı 5 gün ara verip, 28 Ağustos günü tekrar yola çıktı. 1 Eylül Dünya barış gününde Midilli kentine dönerek ada turunu tamamladı.  Ürkmez’i Midilli kıyısında karşılayanlar arasında, Yunan Ada’ları Kalkınma Odaları Başkan’ı Thrasos Kalogridis, Siniparksis Ege’de Birlikte Var olma ve İletişim Derneği Başkanı Stratis Pothas  ve Palesviakos takımından Stratis Daglis te vardı.  Yunan temsilciler, 50 yaşındaki aktiviste teşekkür  etti.

LESVOS ADASI’NIN ÇEVRESİNİ KÜREKLE İLK DOLAŞAN KİŞİ OLDU

Türk-Yunan Dostluğu’na vurgu yapan gezisiyle aynı zamanda ‘Kürekle gez’ diyerek dünyanın sadece yat ve gemiyle değil kürek çekerek basit bir kayıkla da gezilebileceği mesajını veren Ürkmez, Lesvos Adasını kürek çekerek dolaşan ilk kişi oldu.  2010 yılında Selanik’ten İzmir’e, 2013 yılında da Darıca’dan Kuşadası’na yolculuk yapan Antenore adındaki 3,5 metre uzunluğundaki kayıkla, yaklaşık 400 km’lik mesafede yaptığı yolculuğu 8 gün sürdü. Ürkmez’in günde 7 saat aralıksız kürek çektiği öğrenildi.