ÇEVRE KİRLİLİĞİ YARATAN NİKİTA DERESİNDE 25 YIL SONRA İLK KAPSAMLI ISLAH ÇALIŞMASI

Nilgün KAYA

Türkiye’nin sayılı plajlarından Ayvalık Sarımsaklı sahiline dökülen ve plajı da kapkara yapan kirli suyu ile gündeme gelen Nikita Deresi’nde ıslah çalışması başlatıldı. Doğal yaşama ve bölge turizmine zarar veren kirliliği sona erdirmek için yaklaşık 25 yıl sonra ilk kez kapsamlı bir ıslah yapıldığını kaydeden AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Ali Gür, kirlilik kaynağının tespit edilmesi ve gereken önlemlerin alınması konusunda titiz olunacağını ifade etti.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BASKİ) işbirliğinde 20 gün önce başlatılan ıslah çalışması devam ediyor. 8 yıl önce toplu balık ölümlerinin yaşandığı, sonraki yıllarda Sarımsaklı plajını kirletmesi ile gündeme gelen Ayvalık Nikita Deresi, simsiyah akan sularıyla yıllar boyunca felaketine neden oldu.

Nikita Deresi’nin yıllar boyu yarattığı kirlilik www.gazeteayvalik.com tarafından defalarca gündeme getirilmişti.

2018 yılında yaşanan, vatandaşların şikayetleri ve yapılan haberler üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Çalıştayda sorun kapsamlı olarak ele alınmış, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nce ıslah programına alındığı belirtilen Nikita Deresinin kirli suları çalıştayın ardından, 2 vidanjörle suyu çekilmişti. Çevresine yoğun bir koku ve kirlilik yayan Nikita deresinin, sarımsaklı plajında denizle buluştuğu noktadan başlanan ıslah çalışması kapsamında 10 bin metrelik alanda sazlıklar ve otlar ortadan kaldırılacak, ardından dip ve kenar temizliğine geçilecek.

İlçe Teşkilat Başkanı Mustafa Güren ile birlikte ıslah çalışmalarını yerinde inceleyen AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Ali Gür, Nikita deresinin yüzyıllardır dağlardan yağmur sularının denize ulaşmasını sağladığını belirterek, “Son 30-40 yıllık süreçte Ayvalık’ta sanayi gelişmeye başlayınca, fabrikaların atıkları Nikita’ya bağlandığı için, Nikita deresi kirlenmeye başladı. Bu kirlilik tabi ki kente zarar veriyor. Denize ve turizme zarar veriyor. Bununla ilgili yaklaşık 25 yıldır hiçbir çalışma yapılmamış. Biz de göreve geldikten sonra, vatandaşın tepkisiyle hemen Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’a konuyu ilettik. Sağolsun, yakından ilgilendi. Balıkesir Milletvekilimiz Mustafa Canbey de bu konuda çok hassas davrandı. DSİ, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ekipleriyle birlikte Nikita Deresinde ıslah çalışmalarına başlandı. Başlangıç Sarımsaklı Plajında oldu. 8 km‘lik bir alan ıslah edilecek. Amacımız, derenin dibinde yıllardır biriken tortuyu temizleyerek akışı hızlandırmak, burada yok ama yaklaştıkça fabrikaların atıklarını arıtmadan atıkları iddia ediliyor. Biz de vatandaşın iddialarını dikkate alarak bu araştırmaları yapmak istiyoruz. Bunların ortaya çıkmasını istiyoruz. Tabii ki biz fabrikaların da Ayvalık’ta faaliyette olmasını istiyoruz ancak kente zarar vermeden gerekli arıtmalarını yaparak bu dereye atıklarını bırakabilirler. Çalışma 20 gün önce başladı. Son noktaya kadar gidecek. Bu 3-4 ay sürecek” dedi.

TEMİZLİK SONRASI DEREDE KÜÇÜK BALIKÇILAR İÇİN BARINAK PLANLIYORUZ”

Temizlik bittikten sonra derede küçük balıkçı barınağı planladıklarını ifade eden Ali Gür, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sarımsaklıda balıkçılık gelişmeye başladı. Vatandaşların daha önce küçük balıkçı barınağı talepleri vardı. Bu derede sağlı sollu taş duvar şeklinde yaparak ufak iskelelerle burasını ufak bir balıkçı barınağı olarak kazandıracağız. Yani küçük teknelerin kötü hava koşullarında sığınabileceği bir alan olacak. Bu da balıkçılarımıza, emekçilerimize bir hizmet olmuş olacak. Hem Nikita deresini temizlemiş hem de yeni bir alan yaratacağız.” diyerek Büyükşehir belediye başkanı Yücel Yılmaz ve Milletvekili Mustafa Canbey’e konuya hassas yaklaşımları için teşekkür etti.