AYVALIK’IN 1100 YAŞINDAKİ ANIT ZEYTİN AĞACI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın anıt zeytin ağaçlarını tescillemek üzere çalışma yapan Balıkesir Üniversitesi öğretim üyeleri, en yaşlısı 1100 yaşında olan 81 anıt ağaç tespit etti. İlçedeki 1100 yaşındaki iki ağaçtan biri olan Mutluköy’deki ‘Koca Delice’nin tescili, Komili’nin Ayvalık’ta düzenlediği 22. Geleneksel Hasat Şenliği sırasında yapıldı.

 

Ayvalık Ticaret Odası’na uzun yıllar başkanlık eden Ziya Şensal’a ait Mutluköy’deki arazide bulunan 1100 yaşındaki ‘Koca Delice’ önünde gerçekleştirilen mini törende, tescillenen anıt ağaçlarla Ayvalık’ın, Türkiye’de anıt ağaçları olan yerler sıralamasında 6’ncı sırayı aldığı belirtildi.

“81 ANIT ZEYTİN AĞACI BELİRLENDİ, 61’i TESCİLLENDİ, ARAŞTIRMA DEVAM EDECEK”

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Soykan, Prof. Dr. Recep Efe, Prof. Dr. İsa Curebal ve Doç. Dr. Süleyman Sönmez tarafından hazırlanan ve Komili firmasının destek verdiği Ayvalık yöresi Anıtsal ve korunmaya değer zeytin ağaçları ‘ projesi kapsamında Ayvalık’ta Küçükköy, Altınova ile Ayvalık’ın kırsal mahalleleri Murateli ve Mutlu köyde çalışma yapıldı. 14 Mayıs 2018 tarihinde başlanan çalışma kapsamında uydu görüntüleri ve saha araştırmaları yapıldı. 1 Haziran 2018’de başlayan tespit ve tescil çalışmaları sırasında 81 adet anıt zeytin ağacı belirlendi.

“AYVALIK’TAKİ 2 MİLYON AĞACIN 1 MİLYONDAN FAZLASI 2OO YAŞIN ÜZERİNDE”

Ayvalık’ta bulunan 2 milyon zeytin ağacının 1 milyondan fazlasının 200 ve üstü yaşta olduğunu belirten Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Abdullah Soykan “81 adet anıtsal ve korunmaya değer zeytin ağacı tespit ettik. Bunlardan en yaşlıları 1100 yaşında diğerleri de 400 yaşın üzerinde. Ayvalık ve yakın çevresi zeytin tarımı açısından çok eski olduğu için bu yaşlı ağaçları bekliyorduk. Saha çalışmalarımız devam ediyor. Bu 81 ağaca ilerleyen süreçte gözden kaçırdığımız ağaçları da ilave edeceğiz. Tespit çalışmasından sonra çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ile işbirliği yaparak onların ekipleriyle sıfır koordinat hatasıyla yeniden ölçümlendirdik. Bundan sonra da bilgilendirme ve yönlendirme levhalarıyla beraber bunları Ayvalık’a gelen ziyaretçilerimize, Ayvalıklarımıza farkındalık oluşturacak şekilde sunmayı planlıyoruz. Bu bir sosyal sorumluluk projesiydi. Zeytin ve zeytinyağı konusunda Türkiye’de çok önemli bir yer sahip olan Ayvalık’ın bu yeşil anıtlarını korumak ve geleceğe aktarmak bizlerin görevi” dedi.

“TÜM ZEYTİN AĞAÇLARI ÇOK ÖNEMLİ”

Arazi sahibi Ziya Şensal’ın oğlu Ayvalık Zeytin Dostları Derneği Başkanı Aydın Şensal, “Bu ağaca sahip olduğumuz için çok mutluyum. Aslında tüm zeytin ağaçları önemli ve Ayvalık’ta yaşadığımız için çok şanslıyız. Zeytin ağacına farklı gözle bakmamız gerekiyor çünkü zeytin ağacının gen vatanı Anadolu. Bu ağaçlara gelecek kuşakların, çocuklarımızın torunlarımızın emaneti olarak bakmamız gerekiyor. Biz babalarımızdan atalarımızdan devraldık inşallah biz de gelecek kuşaklara teslim ederiz. Zeytin ağacı çok özel bir ağaç. Zeytin meyvesi bizim milli meyvemiz. Zeytinyağı milli yağımız” dedi.

Komili Türkiye Gıda Direktörü Erman Erol, “Bu ağaçlara çok şey borçlu olduğumuzu düşündük ve bu borcumuzu nasıl ödeyebiliriz diye düşünerek Anadolu’da, coğrafyamızda zeytinin kalbi olan Ayvalık’tan başlayarak bu topraklarda binlerce yıl yaşayan anıt ağaçla olduğunun farkına vardık. Bu ağaçları tespit etmek, haritalandırmak ve tescil ettirmek için harekete geçtik. Balıkesir Üniversitesi’nden öğretim görevlilerimizle birlikte ilk olarak Ayvalık’tan başlayarak 81 anıt ağaç tespit ettik. Her bir ağacın hikayesi olduğunu gördük. Bu ağaçların yaşlandırma işlemlerini yaptık ve tescillendirme işlemlerini yaptık. Bu 61 ağaç koruma altında ve biz projeyi tüm Türkiye’ye yayarak devam edeceğiz” dedi.

Ziya Şensal’a  Komili Türkiye Gıda Direktörü Erman Erol  tarafından teşekkür plaketi verildi. Mutluköy İbrahim tepede bulunan 1100 yaşındaki anıt zeytin ağacı, 9 metre boyunda ve gövde çevresi 5.5 metre çapında.