AYVALIK’TA YILIN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediyesi 2024 yılının ilk meclis toplantısını yaptı. Toplantıda komisyon üyeleri belirlendi.

Belediye tarafından Ağustos ayında yaptırılan yolun 60 metrekarelik kısmının 22 beton mikseri nedeniyle parçalandığını belirten Belediye meclis üyesi Mehmet Çakır, “İnşaatlar elbette yapılacak ama bununla ilgili önlemlerin alınması gerekir. Burası yapılalı 3 ay oldu. Taşıyıcı firma ile birlikte inşaatı yapan müteahhitte sorumlu tutulmalı.” dedi. Bugüne kadar bu sorunların hep yaşadığını ve zararın belirlenecek ilgili firma ve müteahhitten zararın düzeltileceği yönünde taahhüt alındığı açıklandı. Yol tamirlerinin büyük külfet olduğu belirtilirken Doğalgaz çalışması sonrası yol tamiri için yapılan ihalenin Ayvalık Belediyesine maliyetinin 10 milyon lira tuttuğu açıklandı.

Meclis gündeminin ilk maddesi, 5393 sayılı belediye meclis kanunun 20. maddesi gereğince belediye meclisinin 2024 yılı içerisinde gerçekleştireceği toplantıların sesli ve görüntülü kaydı ile web sitesinden yayınlanmasına ilişkin madde oldu. İkinci maddeye göre; 3 CHP, 1 MHP, 1 Bağımsız üyeden oluşan Denetim komisyonuna; 18 oy alan Tülay Çankaya, Funda Öztolon, Hüseyin Ergin , 13 oy alan Mehmet Anıl Okyar ve 11 oy alan Levent Gurup seçildi. Denetim komisyonunda görevlendirilecek memur ve uzmanların ücret tespitinin ardından 2024 yılında meclis başkanı ve meclis üyelerine verilecek huzur hakkı ücretleri görüşüldü. Belediye başkanının aylık brüt ödeneğin günlük tutarının 3’te biri kadar oranda huzur hakkı ödenmesi kabul edildi. Geçici işçilerin vizelerinin uzatılması, 2024 yılında zabıta memurlarına verilecek maktu mesai ücretinin belirlenmesi, 6.derece avukat kadrosunun 1. sınıf olarak değiştirilmesini içeren cetvelin onaylanması, imar plan değişiklikleri, Küçükköy Mahallesi Gelin Kayası mevkisinde gezi tekneleri ve balıkçı tekneleri için iskele yapımı ve spor organizasyonları yapılacak sosyal tesis yapılması için hazırlanan iskele dolgu planı toplantıda gündeme gelen konular oldu.

Belediye meclis üyesi Onur Satıcı, Tıfıllar mahallesinde kırsal turizm alanı ile ilgili büyükşehir belediyesinden onaylanan plan tadilatı konusunda turizme katkı vereceğini belirterek, neden olumsuz yanıt verildiğini sordu.

“ORMAN FAKİRİ BİR ÜLKEYİZ. BU AÇIK ARAZİ BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLMESİN”

Meclis üyesi Mehmet Sarı, “Orada bir işletme var. Ruhsatlı bir işletme ekoturizmle alakalı verilen ruhsatla daha fazla yayılacak tabana. Açık sahada, ağaç yok, çıplak alan. Bu alanda ekoturizm yapacaksanız alanı teraslayacak, yol açacaksınız. 20 bin metre kare taban alanda 2 bin metre kare inşaat alanı var. 100 metre kareye 20 bina yapar. 2 bin metrekare içerisinde bunu dağıttın mı site olur. 2 bin metre kareyi tek parça halinde verebilirsiniz Avrupa’da var hiçbir şey biliyorsanız TRT belgeseli izleyebilirsiniz. Uçakla iniyor araziye yürüyerek gidiyor. Bu arazilerde açık alan kullanım alanları var. 5bin metre kareyi kullansa 15 bin metrekare alan kalır. Bu 15 bin metre kareye 300 çam ağacı ekersin. Biz orman fakiri bir ülkeyiz. Bu tür işletmelerle açık araziyi birilerine peşkeş çekeceğimize, bunun altını doğru olarak dolduralım , bu araziyi yine verelim. Vermeyelim demiyorum.

“BU BİR ARAZİ TALANI”

Bedelsiz arazi tahsisleri hakkında dilekçe verdiğini belirten Mehmet Sarı, “Mal Müdürlüğünde duran adam cevap veremiyor. Bakın vermiyor değil veremiyor. Ekoturizm sahaları içinde kaç tane bedelsiz tahsis var? Cumhuriyet Başsavcılarımız da duysun buradan. Üstüne gitsin bakalım kimler çıkacak altından?. Milletvekillerine varıncaya kadar, belediye başkanlarına varıncaya kadar, geçmiş dönemlerden bahsediyorum. Ekoturizme karşı değilim ama bu şekilde yapılmasına karşıyım. Bu bir arazi talanı” dedi.

“BURADA BORÇLANMAYA İZİN VERİYOR, BÜYÜKŞEHİRDE İZİN VERMİYORSUN. BU NE PERHİZ BU NE LAHANA”

Levent Gurup, “Bu insanların artık iyi niyetlerini sorguluyorum. Büyükşehir de olumlu oy kullanmadım. Burada ben size başka oy kullanıp büyükşehirde başka oy kullandığınızı anlatırım. Burada borçlanmaya izin veriyorsun. Büyükşehir de izin vermiyorsun. Bu ne perhiz ne lahana turşusu?” dedi.

UMUMİ TUVALETLER 5 LİRA

Mecliste son olarak Liman İşletmesine yanaşacak yabancı bayraklı yolcu gemilerine uygulanacak fiyat tarifesi görüşüldü. İşletme ve iştirakler bünyesindeki umumi tuvaletlerden 5 lira olarak belirlendi.